Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z fasolki szparagowej

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Leczo z fasolki szparagowej - pyszna wersja leczo - popularnego dania. Poza tym w leczo mamy cukinię, papryki, pomidory i kiełbasę.

Składniki:

cukinia 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
fasolka szparagowa 400 gramów
kiełbasa podwawelska 250 gramów
koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
olej kokosowy 2-3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Porada

Do leczo można użyć mrożonej fasolki szparagowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z fasolki szparagowej

Przepis na leczo z fasolki szparagowej. W przepisie wykorzystać można świeżą fasolkę lub mrożoną. Popularne danie, urozmaicone fasolką. Zioła, czosnek i papryki wzbogacają smak i aromat dania.

Leczo z fasolki szparagowej:

1

Fasolkę dokładnie myjemy, usuwamy końce, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy.

2

Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w paski, kiełbasę kroimy w pół plastry, cukinię kroimy na mniejsze kawałki.

3

Na rozgrzanej patelni roztapiamy olej kokosowy, podsmażamy cebule oraz kiełbasę. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pokrojoną cukinię oraz paprykę. Smażymy do momentu aż cukinia będzie miękka, dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową oraz koncentrat pomidorowy, chwilę razem dusimy

4

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym i roztartymi w dłoni ziołami prowansalskimi.

Leczo ma różne wersje, które zależą od dodatków. Zobacz przepisy na leczo:

Leczo z cukinii do słoików

Leczo bez papryki

Leczo z papryką i bakłażanem

 

Leczo z cukinią i kiełbasą

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 17.01.2017 17:26
apetyczne danie
Mniam 17.01.2017 11:31
Lato mi się przypomniało :)
berys18 17.01.2017 10:29
apetyczne leczo
bietka 17.01.2017 07:44
Smaczne jedzonko :)
bertpvd 16.01.2017 22:33
prezentuje się wspaniale
Iwusia 16.01.2017 21:38
wspaniały przepis
wwwiolka 16.01.2017 21:10
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak