Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z dynią, pomidorami i bakłażanem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
cebula biała 2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
papryka żółta 2 sztuki
pomidory 4 sztuki
bakłażan 1 sztuka
cukinia 2 sztuki
dynia 1/2 szklanki musu z dyni
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z dynią, pomidorami i bakłażanem

Kroki postępowania

1
Umytego bakłażana kroimy na plastry, posypujemy solą i zostawiamy na kwadrans. Po tym czasie delikatnie opłukujemy go i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w kostkę.
Krok 1 - Leczo z dynią, pomidorami i bakłażanem foto
2
Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem, wyjmujemy z wody, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cukinię po umyciu kroimy w kostkę (można ją obrać, ale nie jest to konieczne, jeżeli cukinia ma duże pestki, można je usunąć). Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku podgrzewamy nieco olej, dodajemy cebulę, czosnek, trochę soli i pieprzu i smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż cebula się zeszkli.
Krok 2 - Leczo z dynią, pomidorami i bakłażanem foto
3
Dorzucamy też żółtą paprykę i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Leczo z dynią, pomidorami i bakłażanem foto
4
doprawiamy słodką i ostrą papryką, dodajemy pomidory i mus z pieczonej dyni (dynię kroimy na kawałki i układamy na blaszce skórą do dołu, pieczemy aż będzie zupełnie miękka, wtedy oddzielamy miąższ od skóry i miąższ miksujemy blenderem- ja zawsze robię większą ilość takiego musu i mrożę w porcjach). Całość mieszamy i gotujemy przez ok 20 minut.
Krok 4 - Leczo z dynią, pomidorami i bakłażanem foto
5
Na koniec dodajemy bakłażana i cukinię.
Krok 5 - Leczo z dynią, pomidorami i bakłażanem foto
6
Mieszamy i po mniej więcej 10 minutach doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, papryką i ziołami) i podajemy z pieczywem.
Krok 6 - Leczo z dynią, pomidorami i bakłażanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 11.08.2014 09:59
też takie robię, pysznie wyglądą
halinah 11.08.2014 09:14
dobre połączenie
kloruś 11.08.2014 09:04
wygląda smakowicie!
engie23 11.08.2014 08:54
uwielbiam leczo
Pietruszka 11.08.2014 08:11
wygląda pysznie
kasiaw 11.08.2014 07:43
bardzo smaczne. Polecam!!!
Noruas 10.08.2014 23:19
uwielbiam takie!
Gracer 10.08.2014 22:42
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak