Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Chyba wszyscy znamy i uwielbiamy leczo, czyli danie kuchni węgierskiej. Jest przepyszne, a do tego sposób jego przygotowania jest banalnie prosty. 

Składniki:

Składniki:

papryka czerwona 2 szt
papryka zielona 2 szt
papryka żółta 1 szt
cukinia 1
cebula 4 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
pomidory 4 szt
oliwa
sól
pieprz
kostka rosołowa
zielona pietruszka
kiełbasa 400 głogowska
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą

Dlaczego tak bardzo lubimy leczo?

- przepisów na leczo jest wiele, ale jedno jest pewne - jest pyszne

- leczo z cukinii, dodatkiem innych warzyw i mięsa jest bardzo syte

- leczo to danie jednogarnkowe, czyli gwarancja porządku w kuchni 

Kroki postępowania

1
Wszystkie warzywa myjemy, pomidorki sparzamy, następnie kroimy w kostkę, cebulę można pokroić w pół plastry. Kiełbasę również kroimy w kosteczkę a pietruszkę drobno siekamy. Do garnka o dość szerokim dnie wlewamy olej i rozgrzewamy – wrzucamy cebulę którą należy zeszklić (dodajemy troszkę soli co przyśpieszy zmięknięcie cebulki), następnie dodajemy paprykę i dusimy przez kolejne 5 minut z cebulą,
Krok 1 - Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą foto
2
następnie należy dodać cukinię oraz pomidory, całość zalewamy 1 - 2 szklankami wody dodając kostkę rosołową oraz paprykę słodką , ostrą i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i razem gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut (papryka powinna być półtwarda),
Krok 2 - Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą foto
3
teraz dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz koncentrat, dokładnie mieszamy i razem gotujemy około 10 - 15 minut.
Krok 3 - Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą foto
4
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Podajemy posypując zieloną pietruszką
Krok 4 - Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą foto

Leczo to danie, które można przygotować o każdej porze roku. Najchętniej sięgamy po nie w sezonie letnim, kiedy cukinia, pomidory smakują najlepiej. Często składniki leczo zamrażamy latem, by jesienią i zimą cieszyć się smakiem najpyszniejszych warzyw. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ALAGOR 30.12.2012 16:07
smaczne max
Kasnaj 04.09.2012 09:53
Pychotka miałem okazje kiedyś jeść
Radović 28.08.2012 16:37
wygląda apetycznie :)
Agnieszka91 28.07.2012 16:23
uwielbiam każde leczo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak