Leczo z cukinią i pachnącą wędzonką

Leczo z cukinią i pachnącą wędzonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Leczo z cukinią i pachnącą wędzonką, bo z dodatkiem wędzonych wędlin lub kiełbasy. O smaku tego dania decydują dojrzałe papryki, cukinia i wędzone wędliny, których zapach wzbogaca całe danie inspirowane kuchnią węgierską.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • papryka czerwona

    4 sztuki
  • papryka żółta

    2 sztuki
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • cebula

    3 sztuki
  • ząbek czosnku

    4 ząbki
  • pomidory krojone z puszki

    2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    100 gramów
  • wędlina

    700 gramów
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 łyżeczki
  • olej

    4 łyżki
  • woda

    1/2 szklanki
  • cukinia

    1-2 sztuki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Leczo z cukinią i pachnącą wędzonką foto
Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w większą kostkę a cukinię w pół plasterki.
Krok 2 - Leczo z cukinią i pachnącą wędzonką foto
Cebulę i czosnek drobno posiekać, a wędlinę pokroić w grubszą kostkę.
Krok 3 - Leczo z cukinią i pachnącą wędzonką foto
Cukinię pokroić w półplasterki.
Krok 4 - Leczo z cukinią i pachnącą wędzonką foto

W garnku na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę z czosnkiem, dodać wędlinę, papryki i razem smażyć około 5 minut. Kiełbasę lepiej podsmażyć wcześniej osobno na rumiano.

Krok 5 - Leczo z cukinią i pachnącą wędzonką foto
Następnie dodać pomidory z puszki, wodę, koncentrat, cukinię oraz ostrą i słodką paprykę. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 15-20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Linka2107
Moja propozycja najbardziej znanej węgierskiej potrawy przygotowanej ze świeżej papryki, pomidorów, aromatycznego czosnku, złocistej cebuli, z dodatkiem świeżej cukinii i pachnącej wędzonej wędliny. Możesz użyć wędzonej, dobrej jakości kiełbasy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 31.03.2017 09:39
wygląda bardzo atrakcyjnie
KORAL 15.12.2016 16:59
Doskonałe :)
Grazyna0211 01.11.2016 13:32
smaczne jedzonko
Wacław 01.11.2016 13:13
przepyszne danie :-)
Krzysztof15 01.11.2016 06:19
bardzo lubię
MałaMi89 31.10.2016 23:59
Bardzo lubimy!
norweska20 31.10.2016 23:52
chętnie bym zjadła
Ania321 31.10.2016 23:48
wygląda pysznie :)
Łukasz15 31.10.2016 23:47
Palce lizać
Iwusia 31.10.2016 22:59
uwielbiam leczo - pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat