LECZO Z CUKINIĄ BOCZKIEM I KIEŁBASĄ

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Koniec lata ... czas na LECZO Leczo z 4 rodzajów papryk, z boczkiem, kiełbasą i cukinią. Mama nauczyła mnie kiedyś jeść z ryżem, więc jest z ryżem basmati ! Pyszne połączenie.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

LECZO

  • kiełbasa śląska

    5 sztuk
  • boczek wędzony

    250 gramów
  • papryka czerwona

    3 sztuki
  • papryka biała

    3 sztuki
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • cukinia

    2 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    5 ząbków
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    1 gałązka
  • cytryna

    2 łyżeczki
  • ryż basmati

    2 porcje
  • pomidory malinowe

    6 sztuk
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • liście lurowe

    5 sztuk
  • ziele angielskie

    8 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryki, cukinię i boczek kroję w kostkę. Cebulę w pióra, a kiełbasę w półtalarki. W dużym garnku wlewam trochę oliwy. Wrzucam papryki oraz 3/4 cebuli. Chwilę podsmażam. Dodaję pomidory pokrojone w kostkę i chwilkę duszę. Na osobnej patelni podsmażam kiełbasę, boczek oraz resztę cebuli. Doprawiam papryką ostrą mieloną, pieprzem, odrobiną lubczyku i czosnkiem (2 ząbki). Do garnka z duszonymi warzywami dodaję puszkę pomidorów, pieprz, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Znów chwilę dusze (aż pomidory się "rozejdą") oraz dodaje trochę ziół prowansalskich. Po ok. 30 minutach dodaje podsmażony boczek z kiełbasą oraz pokrojone cukinie. Dodaję trochę soku z cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. W razie potrzeby dodaję koncentrat pomidorowy (lubię głęboki i mocny smak). W osobnym garnku gotuję wodę na ryż i gotuję go według przepisu na opakowaniu:)
Leczo gotowe. Polecam :)

wikabend
Z ryżem smakuje naprawdę dobrze :) jest bardziej sycące. Dodanie odrobiny cytryny sprawia, że leczo jest bardziej " kwaskowate" i podbija smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat