Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z boczkiem, cukinią i kiełbasą

5.0
(27)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Koniec lata ... czas na LECZO Leczo z boczkiem, z 4 rodzajów papryk, kiełbasą i cukinią. Mama nauczyła mnie kiedyś jeść z ryżem, więc jest z ryżem basmati ! Pyszne połączenie.

Składniki:

LECZO z boczkiem, cukinią i kiełbasą:

kiełbasa śląska 5 sztuk
boczek wędzony 250 gramów
papryka czerwona 3 sztuki
papryka biała 3 sztuki
papryka żółta 1 sztuka
papryczka chili 1 sztuka
cukinia 2 sztuki
cebula 2 sztuki
czosnek 5 ząbków
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 gałązka
cytryna 2 łyżeczki
ryż basmati 2 porcje
pomidory malinowe 6 sztuk
pomidory krojone z puszki 1 puszka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 8 sztuk
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Leczo z boczkiem, cukinią oraz z ryżem smakuje naprawdę dobrze :) jest bardziej sycące. Dodanie odrobiny cytryny sprawia, że leczo jest bardziej " kwaskowate" i podbija smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z boczkiem, cukinią i kiełbasą

Pyszne, domowe leczo z boczkiem, cukinią, paprykami oraz kiełbasą. Swój głęboki smak leczo zawdzięcza pomidorom i przyprawom. Dodatek lubczyku doskonale poprawia smak leczo. 

Krok po kroku - leczo z boczkiem:

1

Papryki, cukinię i boczek kroję w kostkę. Cebulę w pióra, a kiełbasę w półtalarki. 

2

W dużym garnku wlewam trochę oliwy. Wrzucam papryki oraz 3/4 cebuli. Chwilę podsmażam. Dodaję pomidory pokrojone w kostkę i chwilkę duszę. 

3

Na osobnej patelni podsmażam kiełbasę, boczek oraz resztę cebuli. Doprawiam papryką ostrą mieloną, pieprzem, odrobiną lubczyku i czosnkiem (2 ząbki). Do garnka z duszonymi warzywami dodaję puszkę pomidorów, pieprz, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Znów chwilę dusze (aż pomidory się "rozejdą") oraz dodaje trochę ziół prowansalskich. 

4

Po ok. 30 minutach dodaje podsmażony boczek z kiełbasą oraz pokrojone cukinie. Dodaję trochę soku z cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. W razie potrzeby dodaję koncentrat pomidorowy (lubię głęboki i mocny smak).

5

W osobnym garnku gotuję wodę na ryż i gotuję go według przepisu na opakowaniu:)
Leczo z boczkiem gotowe. Polecam :)

Leczo można zrobić na różne sposoby - dodając mięso, rybę lub warzywa strączkowe. Zobacz przepisy na: 

Leczo z fasolki szparagowej

Leczo z kalafiorem

Leczo z kaszą

Leczo z mięsem mielonym

Leczo rybne

Leczo z cukinii do słoików

Leczo bez papryki

Leczo z papryką i bakłażanem

Leczo z cukinią i kiełbasą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak