Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z boczniaków i cukinią

4.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na leczo z boczniaków, z pomidorami, papryką, kiełbasą oraz cebulą. To popularny przepis z dodatkiem boczniaków.

Składniki:

cebula czerwona 1 sztuka
boczniaki 30 dag
pomidory 40 dag
papryka 2 sztuki
cukinie małe 2 sztuki
kiełbasa podwawelska 30 dag
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
olej 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
cukier do smaku do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka

Porada

Leczo z boczniakami podawać na ciepło z pieczywem.

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z boczniaków i cukinią

Tradycyjny przepis na leczo, ale z dodatkiem boczniaków. Dzięki nim leczo zyskuje ciekawy smak oraz teksturę. Leczo z grzybami to ciekawy sposób na urozmaicenie tego popularnego dania.

Leczo z boczniaków - jak zrobić?

1
Na rozgrzanej 1 łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę,
Krok 1 - Leczo z boczniaków i cukinią foto
2
Wsypać pokrojone boczniaki, podsmażyć.
Krok 2 - Leczo z boczniaków i cukinią foto
3
Na pozostałym oleju poddusić pokrojoną w słupki paprykę.
Krok 3 - Leczo z boczniaków i cukinią foto
4
Cukinię pokroić w kostkę, wsypać do garnka, dodać podsmażoną paprykę, wlać odrobinę wody i dusić przez kilka minut.
Krok 4 - Leczo z boczniaków i cukinią foto
5
Obraną z osłonki, pokrojoną kiełbasę zrumienić na patelni.
Krok 5 - Leczo z boczniaków i cukinią foto
6
Do pół miękkich warzyw wsypać boczniaki, rumianą kiełbasę, obrane ze skórki pokrojone pomidory. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.
Krok 6 - Leczo z boczniaków i cukinią foto
7
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek.
Krok 7 - Leczo z boczniaków i cukinią foto
8
Doprawić do smaku przyprawą kucharek, cukrem i pieprzem, wymieszać, zagotować.
Krok 8 - Leczo z boczniaków i cukinią foto

Leczo można zrobić na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz wiele przepisów na to pyszne danie:

Leczo z cukinii do słoików

Leczo bez papryki

Leczo z papryką i bakłażanem

Leczo z cukinią i kiełbasą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 21.11.2014 20:35
Ależ apetycznie wygląda.
Ali 21.11.2014 06:15
Ładnie wygląda, zjadłbym :)
jasiek 20.11.2014 21:28
świetne leczo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak