Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo w słoikach na zimę

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 4 sztuki
czosnek 4 ząbki
olej 4 łyżki
papryczka chili 2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
pomidory 1 i 1/2 kg
cukinia 3 kg
papryka czerwona 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo w słoikach na zimę

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek po obraniu drobno siekamy. Czosnek z cebulą podsmażamy na oleju, doprawiając niewielką ilością soli i pieprzu.
Krok 1 - Leczo w słoikach na zimę foto
2
Jak cebula się zeszkli dorzucamy paprykę umytą, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę. Dodajemy też papryczki chili pokrojone na plasterki. Mieszamy, doprawiamy słodką papryką w proszku, dorzucamy pomidory (umyte i obrane) pokrojone w kostkę i całość po wymieszaniu gotujemy przez pół godziny. Na koniec dorzucamy umytą i obraną paski cukinię pokrojoną w kostkę. Całość gotujemy przez 15 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Krok 2 - Leczo w słoikach na zimę foto
3
Gorące leczo przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Krok 3 - Leczo w słoikach na zimę foto
4
Leczo w słoikach na zimę
Krok 4 - Leczo w słoikach na zimę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilovebake 29.10.2012 17:53
kocham leczo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak