Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo do słoików

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryki czerwonej 1 kg
papryki żółtej 1 kg
cukinie 2 sztuki
pomidorów 2 kg
cebule 4 sztuki
kukurydzy 1 puszka
koncentrat pomidorowy 1 sztuka
cukru 4 łyżki
soli 2 łyżki
pieprzu 1 łyżka
wody 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo do słoików

Kroki postępowania

1
Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę lub w paski. Cukinię opłukać,obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, opłukać i pokroić również w kostkę. Pomidory opłukać i sparzyć. Zdjąć skórkę i pokroić. Cebulę lekko zeszklić na patelni.
Krok 1 - Leczo do słoików foto
2
Do garnka wrzucić paprykę, cukinię i podlać wodą. Podgotować. Następnie dodać cebulę oraz pomidory. Wymieszać. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Kukurydzę odcedzić i dodać do lecza.
Krok 2 - Leczo do słoików foto
3
Koncentrat pomidorowy wymieszać z płynem powstałym z warzyw i przelać ponownie do garnka. Wymieszać i gotować aż warzywa zmiękną. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować.
Krok 3 - Leczo do słoików foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zielonamorelka 22.07.2013 11:32
na pewno zrobię podobne tylko bez cukru i kukurydzy.będzie ekstra gdy nie będzie się chciało gotować po zajęciach
Pomocnik 21.07.2013 20:14
super leczo
artur7 21.07.2013 18:04
smaczny pomysl
Mira85 21.07.2013 17:54
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak