Leczo do słoików

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryki czerwonej

    1 kg
  • papryki żółtej

    1 kg
  • cukinie

    2 sztuki
  • pomidorów

    2 kg
  • cebule

    4 sztuki
  • kukurydzy

    1 puszka
  • koncentrat pomidorowy

    1 sztuka
  • cukru

    4 łyżki
  • soli

    2 łyżki
  • pieprzu

    1 łyżka
  • wody

    1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Leczo do słoików foto
Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę lub w paski. Cukinię opłukać,obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, opłukać i pokroić również w kostkę. Pomidory opłukać i sparzyć. Zdjąć skórkę i pokroić. Cebulę lekko zeszklić na patelni.
Krok 2 - Leczo do słoików foto
Do garnka wrzucić paprykę, cukinię i podlać wodą. Podgotować. Następnie dodać cebulę oraz pomidory. Wymieszać. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Kukurydzę odcedzić i dodać do lecza.
Krok 3 - Leczo do słoików foto
Koncentrat pomidorowy wymieszać z płynem powstałym z warzyw i przelać ponownie do garnka. Wymieszać i gotować aż warzywa zmiękną. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
zielonamorelka 22.07.2013 11:32
na pewno zrobię podobne tylko bez cukru i kukurydzy.będzie ekstra gdy nie będzie się chciało gotować po zajęciach
Pomocnik 21.07.2013 20:14
super leczo
artur7 21.07.2013 18:04
smaczny pomysl
Mira85 21.07.2013 17:54
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat