Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo do słoików

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka 2 kg
Papryka ostra mielona Prymat 1 sztuka
cukinia 2 kg
cebula 1 kg
koncentrat pomidorowy 600 gram
sól 3.5 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ocet 10 % 1/4 szklanki
cukier 1.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo do słoików

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w grubą kostkę. Paprykę ostrą pokroić drobno.
Cukinię pokroić w ćwierć plasterki, posypać dwoma łyżkami soli i odstawić na dwie godziny. Cebule pokroić w półplasterki, posolić resztą soli i odstawić na dwie godziny.
Po dwóch godzinach paprykę, cebulę i cukinię razem z powstałym płynem włożyć do większego garnka. Dodać przyprawy, cukier i ocet. Gotować 10 - 15 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać i zagotować. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak