Leczo do słoików

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka

    2 kg
  • papryka ostra

    1 sztuka
  • cukinia

    2 kg
  • cebula

    1 kg
  • koncentrat pomidorowy

    600 gram
  • sól

    3.5 łyżki
  • ziele angielskie całe

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka ziaren
  • liście laurowe

    3 sztuki
  • ocet 10 %

    1/4 szklanki
  • cukier

    1.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w grubą kostkę. Paprykę ostrą pokroić drobno.
Cukinię pokroić w ćwierć plasterki, posypać dwoma łyżkami soli i odstawić na dwie godziny. Cebule pokroić w półplasterki, posolić resztą soli i odstawić na dwie godziny.
Po dwóch godzinach paprykę, cebulę i cukinię razem z powstałym płynem włożyć do większego garnka. Dodać przyprawy, cukier i ocet. Gotować 10 - 15 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać i zagotować. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat