Leczo czyli zwiewny, lekki obiad

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Nie ma nic równie pysznego jak leczo z sezonowych warzyw. Do tego upychamy to, co nam w lodówce zostaje, bo po co wyrzucać, jak można wykorzystać.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    150 gramów
  • cukinia

    600 gramów
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • pomidory malinowe

    2 sztuki
  • wędlina

    200 gramów
  • smalec

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    300 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy

    90 gramów
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę siekamy.
Pieczarki kroimy na kawałki.
Cukinię kroimy w dużą kostkę.
Paprykę kroimy w paski.
Pomidory sparzamy, kroimy na kawałki.
Baleron kroimy w paski.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i wędlinę. Smażymy kilka chwil. Dodajemy pozostałe warzywa, smażymy jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy mieloną paprykę. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy smalcu z kaczki oraz plastrów baleronu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat