Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo czyli zwiewny, lekki obiad

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Nie ma nic równie pysznego jak leczo z sezonowych warzyw. Do tego upychamy to, co nam w lodówce zostaje, bo po co wyrzucać, jak można wykorzystać.

Składniki:

Składniki:

cebula 1 sztuka
pieczarki 150 gramów
cukinia 600 gramów
papryka czerwona 1 sztuka
pomidory malinowe 2 sztuki
wędlina 200 gramów
smalec 1 łyżka
bulion warzywny 300 mililitrów
koncentrat pomidorowy 90 gramów
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Porada

W przepisie użyliśmy smalcu z kaczki oraz plastrów baleronu.

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo czyli zwiewny, lekki obiad

Cebulę siekamy.
Pieczarki kroimy na kawałki.
Cukinię kroimy w dużą kostkę.
Paprykę kroimy w paski.
Pomidory sparzamy, kroimy na kawałki.
Baleron kroimy w paski.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i wędlinę. Smażymy kilka chwil. Dodajemy pozostałe warzywa, smażymy jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy mieloną paprykę. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak