Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo Cioci Kasi

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kabaczek 5 sztuk (średniej wielkości)
papryka czerwona 4 sztuki
papryka biała 2 sztuki
cebula biała 2 sztuki
papryczka chili 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
kiełbasa drobiowa 250 g
koncentrat pomidorowy 3,5 łyżki
sos sojowy słodki 2,5 łyżki
ocet jabłkowy 1,5 - 2 łyżeczki
oliwa

PRZYPRAWY

Papryka słodka mielona Prymat 1 czubata łyżeczka
curry 0,5 łyżeczki
kurkuma 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
oregano 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki

Porada

Ilość podanych składników wystarczy na solidną porcję lecza, dlatego świetnym rozwiązaniem jest zagotowanie go do słoików. Słoiki przechowujemy w lodówce. Kiedy brakuje nam czasu na małe pichcenie, wystarczy, że podgrzejemy zawartość słoika :)

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo Cioci Kasi

Kroki postępowania

1
Kabaczki obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wszystkie papryki pozbawione gniazd nasiennych również kroimy w kostkę, to samo robimy z kiełbasą*, a cebulę kroimy w pół - krążki.

* warto użyć dobrej, drobiowej kiełbaski (parzonej, pieczonej i wędzonej)
Krok 1 - Leczo Cioci Kasi foto
2
Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy pokrojoną cebulę i delikatnie ja szklimy. Następnie dodajemy wszystkie papryki i wszystko razem smażymy do momentu aż warzywa odrobinę zmiękną.
Krok 2 - Leczo Cioci Kasi foto
3
W tym samym czasie do dużego garnka wkładamy pokrojone kabaczki i zalewamy je około 1 szklanką wody. Dusimy aż zawartość delikatnie zmięknie.

Gdy kabaczki zmiękną, dodajemy do nich podsmażone papryki i cebulę oraz przyprawy: słodką paprykę, curry, kurkumę, pieprz czarny oraz cayenne, oregano, tymianek i zioła prowansalskie. Wszystko dusimy przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną kiełbasę, ocet jabłkowy oraz sos sojowy i wszystko dusimy jeszcze przez około 15 minut. Na sam koniec leczo doprawiamy solą i dodatkowo czarnym pieprzem.
Życzę smacznego! :)
Krok 3 - Leczo Cioci Kasi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 20.05.2015 12:42
pyszności :)
Klausia 01.02.2015 14:09
lubię to :)
Megi 28.01.2015 07:40
pomysł na dzisiejszy obiadek, dziękuję:)
Maridka19 21.01.2015 15:32
Ale pysznie wygląda :)
Poison1988 07.09.2014 10:51
bardzo smakowite leczo :)
Bernadeta1 06.09.2014 21:06
z kabaczkami leczo bardzo smaczne
gusia1000 06.09.2014 12:22
warto takie robić.
Jagódka77 05.09.2014 20:45
Kabaczek dołaczył jakiś czas temu do moich ulubionych warzyw, takie leczo to dla mnie rewelacyjne danie
Ola1984 05.09.2014 20:39
Uwielbiam leczo i wszelkie wariacje na jego temat :)
anemon 05.09.2014 18:40
Bardzo apetyczne jest Twoje leczo.
Agnieszka-87-25 05.09.2014 18:26
moje jedzonko!
Joannasz3190 05.09.2014 17:36
Pyszności :)
dodi 05.09.2014 13:29
smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak