Leczo Cioci Kasi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kabaczek

    5 sztuk (średniej wielkości)
  • papryka czerwona

    4 sztuki
  • papryka biała

    2 sztuki
  • cebula biała

    2 sztuki
  • papryczka chili

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • kiełbasa drobiowa

    250 g
  • koncentrat pomidorowy

    3,5 łyżki
  • sos sojowy słodki

    2,5 łyżki
  • ocet jabłkowy

    1,5 - 2 łyżeczki
  • oliwa

PRZYPRAWY

  • papryka słodka mielona

    1 czubata łyżeczka
  • curry

    0,5 łyżeczki
  • kurkuma

    0,5 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
  • chili pieprz cayenne

    1/4 łyżeczki
  • oregano

    2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie

    2 łyżeczki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • sól morska

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Leczo Cioci Kasi foto
Kabaczki obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wszystkie papryki pozbawione gniazd nasiennych również kroimy w kostkę, to samo robimy z kiełbasą*, a cebulę kroimy w pół - krążki.

* warto użyć dobrej, drobiowej kiełbaski (parzonej, pieczonej i wędzonej)
Krok 2 - Leczo Cioci Kasi foto
Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy pokrojoną cebulę i delikatnie ja szklimy. Następnie dodajemy wszystkie papryki i wszystko razem smażymy do momentu aż warzywa odrobinę zmiękną.
Krok 3 - Leczo Cioci Kasi foto
W tym samym czasie do dużego garnka wkładamy pokrojone kabaczki i zalewamy je około 1 szklanką wody. Dusimy aż zawartość delikatnie zmięknie.

Gdy kabaczki zmiękną, dodajemy do nich podsmażone papryki i cebulę oraz przyprawy: słodką paprykę, curry, kurkumę, pieprz czarny oraz cayenne, oregano, tymianek i zioła prowansalskie. Wszystko dusimy przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną kiełbasę, ocet jabłkowy oraz sos sojowy i wszystko dusimy jeszcze przez około 15 minut. Na sam koniec leczo doprawiamy solą i dodatkowo czarnym pieprzem.
Życzę smacznego! :)
Futka
Ilość podanych składników wystarczy na solidną porcję lecza, dlatego świetnym rozwiązaniem jest zagotowanie go do słoików. Słoiki przechowujemy w lodówce. Kiedy brakuje nam czasu na małe pichcenie, wystarczy, że podgrzejemy zawartość słoika :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 20.05.2015 12:42
pyszności :)
Klausia 01.02.2015 14:09
lubię to :)
Megi 28.01.2015 07:40
pomysł na dzisiejszy obiadek, dziękuję:)
Maridka19 21.01.2015 15:32
Ale pysznie wygląda :)
Poison1988 07.09.2014 10:51
bardzo smakowite leczo :)
Bernadeta1 06.09.2014 21:06
z kabaczkami leczo bardzo smaczne
gusia1000 06.09.2014 12:22
warto takie robić.
Jagódka77 05.09.2014 20:45
Kabaczek dołaczył jakiś czas temu do moich ulubionych warzyw, takie leczo to dla mnie rewelacyjne danie
Ola1984 05.09.2014 20:39
Uwielbiam leczo i wszelkie wariacje na jego temat :)
anemon 05.09.2014 18:40
Bardzo apetyczne jest Twoje leczo.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat