Leczo

Leczo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne leczo z kiełbasą śląską, papryką. Leczo podałam z makaronem razowym. Szybka propozycja na obiad lub kolację.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na leczo:

  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżeczka
  • kiełbasa śląska

    3 sztuk
  • pomidory

    2 sztuk
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • ketchup pikantny

    2 łyżki
  • papryka słodka

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroić w piórka i zeszklić na oleju. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w niezbyt cienkie paski. Wrzucić do garnka. Dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem. Kiedy cebula się zeszkli, dodać ją do duszonej papryki. Wymieszać całość i kontynuować duszenie.

Kiełbasę pokroić drobno. Podsmażyć na patelni pozostawionej po smażeniu cebuli. Podsmażone kiełbaski dodać do garnka z warzywami. Dusić całość, aż papryka zupełnie zmięknie i smaki się wymieszają (20 minut). Dodać pomidory, koncentrat i ketchup. Doprawić czosnkiem i papryką słodką w proszku. Dusić jeszcze 10 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Można podawać z kluskami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat