Przepis i sposób przygotowania na: Leczo
Papryki i cukinię oczyszczamy , kroimy w kostkę.
W gęsiarce rozgrzewamy olej , wrzucamy warzywa , odrobinę solimy i smażymy ok. 15 minut na wolnym ogniu.
Kiełbasę kroimy w plasterki , podsmażamy na odrobinie oleju.
Podsmażoną paprykę i cukinię zalewamy ciepłą wodą ( tak , aby zakryła warzywa ) i dusimy na wolnym ogniu.
Dodajemy podsmażoną kiełbasę.
Dodajemy drobno posiekany czosnek i połowę natki pietruszki , a następnie pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
Wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy.
Dodajemy zioła , cukier , paprykę słodką , chili , pieprz , a następnie koncentrat pomidorowy.
Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 35-40 minut – papryka ma zmięknąć , a leczo zgęstnięć.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy gorące!