Leczo

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    3 szt
  • cukinia

    1 szt
  • Kiełbasa cienka np śląska

    3 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • ogórek kiszony

    2 szt
  • natka pietruszki

    0,5 pęczka
  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżki
  • sól

    1 łyżka
  • chili pieprz cayenne

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • oregano

    1 szczypta
  • papryka ostra mielona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Papryki i cukinię oczyszczamy , kroimy w kostkę.

W gęsiarce rozgrzewamy olej , wrzucamy warzywa , odrobinę solimy i smażymy ok. 15 minut na wolnym ogniu.

Kiełbasę kroimy w plasterki , podsmażamy na odrobinie oleju.

Podsmażoną paprykę i cukinię zalewamy ciepłą wodą ( tak , aby zakryła warzywa ) i dusimy na wolnym ogniu.

Dodajemy podsmażoną kiełbasę.

Dodajemy drobno posiekany czosnek i połowę natki pietruszki , a następnie pokrojone w kostkę ogórki kiszone.

Wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy.

Dodajemy zioła , cukier , paprykę słodką , chili , pieprz , a następnie koncentrat pomidorowy.

Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 35-40 minut – papryka ma zmięknąć , a leczo zgęstnięć.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ssylwiaa 24.01.2014 10:19
lubię leczo, to akurat świetnie się prezentuje ;)
Kolorowa 23.01.2014 22:00
chcę takie naczynko.. z zawartością ;)
iziona 23.01.2014 20:22
Bardzo, bardzo apetyczne zdjęcie
noninka77 23.01.2014 18:18
uwielbiam leczo:) szczególnie latem ze świeżych warzyw:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat