Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 3 szt
cukinia 1 szt
Kiełbasa cienka np śląska 3 szt
czosnek 2 ząbki
ogórek kiszony 2 szt
natka pietruszki 0,5 pęczka
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
sól 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
oregano 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Papryki i cukinię oczyszczamy , kroimy w kostkę.

W gęsiarce rozgrzewamy olej , wrzucamy warzywa , odrobinę solimy i smażymy ok. 15 minut na wolnym ogniu.

Kiełbasę kroimy w plasterki , podsmażamy na odrobinie oleju.

Podsmażoną paprykę i cukinię zalewamy ciepłą wodą ( tak , aby zakryła warzywa ) i dusimy na wolnym ogniu.

Dodajemy podsmażoną kiełbasę.

Dodajemy drobno posiekany czosnek i połowę natki pietruszki , a następnie pokrojone w kostkę ogórki kiszone.

Wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy.

Dodajemy zioła , cukier , paprykę słodką , chili , pieprz , a następnie koncentrat pomidorowy.

Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 35-40 minut – papryka ma zmięknąć , a leczo zgęstnięć.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ssylwiaa 24.01.2014 10:19
lubię leczo, to akurat świetnie się prezentuje ;)
Kolorowa 23.01.2014 22:00
chcę takie naczynko.. z zawartością ;)
iziona 23.01.2014 20:22
Bardzo, bardzo apetyczne zdjęcie
noninka77 23.01.2014 18:18
uwielbiam leczo:) szczególnie latem ze świeżych warzyw:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak