Ifa

Lebkuchenmann czyli piernikowe ludziki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • pomarańcza

    1 niepryskana
  • miód

    200 g
  • cukier brązowy

    150 g
  • masło

    100 g
  • czekolada mleczna

    50 g
  • woda

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    500 g
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2-3 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Lukier

  • białko

    1
  • sól

    1 szczypta
  • cukier puder

    200 g

Dekoracja

  • wiórki kokosowe

  • kolorowa posypka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pomarańczę umyć pod gorącą wodą. Zetrzeć skórkę.

2. Do dużego garnka włożyć 1 łyżkę stołową utartej skórki pomarańczowej, miód, cukier, masło, czekoladę oraz 3 łyżki wody. Ciągle mieszając, podgrzewać, aż cukier się rozpuści a czekolada roztopi. Zdjąć z kuchenki. Mieszanka nie powinna być zbyt gorąca.

3. Wymieszać mąkę, przyprawę do piernika, potaż i proszek do pieczenia. Przesiać do mieszanki miodowo-maślanej i za pomocą mieszadeł miksera ręcznego wyrobić wszystko na gładkie ciasto.

4. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej co najmniej na noc, a jeszcze lepiej na cały dzień, aby ciasto odpoczęło.

5. Nagrzać piekarnik do temperatury 175 st. C (z termoobiegiem do 150 st. C). Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia.

6. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wyciąć potrzebne elementy.

7. Wycięte części piec ok. 15-20 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia zamienić blachy miejscami. W przypadku piekarnika z termoobiegiem nie jest to konieczne. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Piernikowe ciastka twardnieją po upieczeniu i wówczas wymagają przynajmniej tygodniowego leżakowania. Ja moje zamknęłam w szczelnej puszcze z dodatkiem kawałków jabłka, które przyspiesza proces mięknięcia. Do puszek zaglądamy co 2-3 dni i wymieniamy jabłko na świeże.

8. Na lukier: ubić białko ze szczyptą soli. Dodać cukier puder i wyrobić wszystko na gruby lukrowy krem.

9. Lukier można rozprowadzać na ciastkach za pomocą woreczka z uciętym rogiem albo małymi pędzelkami. Polecam lukrować ludziki dopiero po ich zmięknięciu.
Ifa
Foremki i przepis były w zestawie od Tchibo.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 30.11.2015 10:27
są świetne!!!
Ewa Wojtaszko 30.11.2015 09:58
piękne,idealne na prezent :)
gosia56 30.11.2015 09:41
na pewno pyszne pierniczki;)
Ola1984 30.11.2015 08:16
Przepyszne pierniczki. Zapachniało świętami :)
Maridka19 30.11.2015 07:36
Super wyglądają :)
olkaaa 30.11.2015 07:29
bardzo fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat