Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lebkuchen

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
migdały w płatkach 50 gram
miód lipowy 10 łyżek
masło 100 gram
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 1 szklanka
wrzątek 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lebkuchen

Migdały miksujemy na mąkę za pomocą blendera ręcznego. Dodajemy do miski razem z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą korzenną i cynamonem. Miód rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa. Ściągamy z ognia odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa jest letnia dodajemy ją do mąki i miksujemy mikserem aż powstanie ciasto bez grudek. Następnie odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki (co chwilę maczając dłonie w wodzie - ciasto nie klei się wtedy do rąk) i rozpłaszczamy je lekko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odpowiednią odległość między ciasteczkami, aby się nie skleiły podczas pieczenia. W piekarniku nagrzanym do 180C pieczemy Lebkuchen przez 13 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je na kratce. Po ostygnięciu lukrujemy (cukier puder łączymy z wrzątkiem i wierzch pierniczków maczamy w lukrze). Najlepsze są na następny dzień!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 10.08.2014 14:33
oo super przepis :)
Ola1984 06.02.2014 08:58
Świetne ciasteczka :)
Katarzyna59 09.10.2013 20:17
wyśmienite!!!
adelajda 19.09.2013 05:30
super wyglądają i na pewno tak smakują :)
Łukasz15 29.06.2013 10:24
Ciekawy przepis
karolina1869 27.01.2013 16:38
fajne
Iwusia 14.01.2013 23:42
fantastyczny przepis, wychodzą z niego miękkie ciasteczka
SmakChwili 06.01.2013 20:21
o jak są migdały to biorę i robię w ciemno :)
EmciaPichci 06.01.2013 11:58
w tradycyjnych pierniczkach nie dodajemy migdałów i skórki z pomarańczy :) to jest ich po prostu inna wersja ;)
Marcinkemp 02.01.2013 16:25
Czym to się różni od pierniczków?
tomek18 25.12.2012 19:18
super ciasteczka:)
EmciaPichci 22.12.2012 18:01
Habibi zrób koniecznie - są tego warte :D
Elżbieta17 22.12.2012 16:36
Super, zabieram do mojej księgi:)
Dorota59 22.12.2012 14:50
apetyczne
Adamorek 22.12.2012 13:31
fajne
Piotr-21 22.12.2012 13:24
super
Barbara/zuza22_85 22.12.2012 13:12
pyszne
Habibi 22.12.2012 12:54
Moje ulubione niemieckie pierniki. Miałam się za nie zabrać, jednak zrobiłam mnóstwo innych - może po świętach je zrobię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak