Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łazanki ze słodką kapustą i pieczarkami

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kapusta słodka 1 duża główka
cebula biała 3 średnie szt
smalec 2 łyżki
pieczarki 200 g
makaron łazanki 500 g
olej do smażenia 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki ze słodką kapustą i pieczarkami

Główkę kapusty obrać, pierwsze liście wyrzucić, a resztę liści wypłukać pod bieżącą wodą, osączyć i poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1 godziny. Kapustę odcedzić na sitku dociskając łyżką, aby zostało jak najmniej wody, odstawić. Makaron łazanki ugotować według przepisu na opakowaniu (można do wody dodać łyżkę oleju, aby się nie posklejały, od czasu d czasu mieszając) i odcedzić. Cebulę pociąć na kostkę i zeszklić na patelni z olejem. Pieczarki umyć, pociąć na talarki i wrzucić na patelnię z cebulą, smażyć aż zmniejszą objętość i odparuje woda. Kapustę podsmażyć na patelni ze smalcem, od czasu do czasu mieszając. Dorzucić do kapusty podsmażone pieczarki z cebulą i ugotowany makaron łazanki. Całość wymieszać, smażyć jeszcze kilka minut i doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym. Zdjąć z ognia i podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak