Łazanki z leśną nutą

Łazanki z leśną nutą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusty kiszonej

    1,5 kg
  • suszonych grzybów

    3 szk
  • cebule

    4
  • cienkiej kiełbasy

    600 g
  • smalcu

    2 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • makaron

  • mąki

    1 kg
  • jajka

    3
  • soli

    1 łyżka
  • gorąca woda

    500 ml
  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć i ugotować.
Po ugotowaniu odcedzić i posiekać.
Kapustę ugotować w wodzie bez przykrywania pokrywką.
Po ugotowaniu odcedzić, dodatkowo odcisnąć z nadmiaru wody i również pokroić.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, sól i wodę.
Drewnianą łyżką lekko przemieszać, wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wyrobić dość ciasto ( powinno być nie za miękkie i nie za twarde ).
Kroć ciasto na kawałki, rozwałkowywać wałkiem do ciasta cienkie placki i układać na płóciennych ścierkach lub obrusie rozłożonym np. na stole do lekkiego przesuszenia.
W międzyczasie cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę, tak samo pokroić kiełbasę.
Na dużej patelni rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną kiełbasę i podsmażyć, dodać grzyby i cebulę i dalej smażyć aż cebulką się zeszkli.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić ją i dodać trochę oleju.
Każdy placek oprószyć mąką, pokroić na paski i następnie pod skosem na romby.
Tak pokrojone łazanki wrzucić do dotującej się wody, pomieszać drewnianą łyżką i od momentu wypłynięcia gotować około 2-3 minuty w zależności od tego jak grube były placki.
Do dużego garnka wrzucić usmażone składniki, dodać kapustę, sól, pieprz i paprykę i wymieszać.
Makaron odcedzić i dodać do garnka, delikatnie wszystko wymieszać.
Po około pięciu minutach spróbować czy ewentualnie nie trzeba jeszcze doprawić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ZEWA

27.08.2012 20:44
polecam

Justa32

27.08.2012 13:01
Warto skosztować!!!

rjustysia

26.07.2012 09:58
świetnie musi smakować :)

Anna133

11.07.2012 19:37
uwielbiam takie cuda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat