Łazanki z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łazanki

    250 g
  • kapusta kiszona

    800 g
  • grzyby

    300 g
  • suszone śliwki

    3 sztuki
  • cebula

    1
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • masło do smażenia

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łazanki z kapustą i grzybami foto
Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Po ugotowaniu odciskamy ją i drobno siekamy.
Krok 2 - Łazanki z kapustą i grzybami foto
Grzyby kroimy w większą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Ja użyłam mrożonych grzybów. Śliwki kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W głębszej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła i szklimy cebulę.
Krok 3 - Łazanki z kapustą i grzybami foto
Kolejno dodajemy posiekaną kapustę i dusimy pod przykryciem 10 minut. W miarę potrzeby dodajemy masło. Następnie dodajemy grzyby i śliwki i dusimy wszystko razem kolejne 10 minut, doprawiając do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Krok 4 - Łazanki z kapustą i grzybami foto
Dodajemy do kapusty z grzybami, mieszamy i od razu podajemy. Życzę smacznego :) Wesołych świąt :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 03.01.2014 12:26
Bardzo lubię łazanki z kapustą i grzybami, ale u nas nie jest to danie wigilijne. Bardzo ładne zdjęcie.
Pyszota 03.01.2014 09:36
świetne świąteczne danie
Konczi 03.01.2014 09:34
lubie takie :)
2milutka 03.01.2014 09:19
świąteczne i smaczne
Krakowianka 03.01.2014 09:03
oj oj az ślinka cieknie!! pyszne
dodi 03.01.2014 08:25
pyszności, mniam
kasiaw 03.01.2014 08:21
szybkie i smaczne danie
Aga-25 03.01.2014 08:17
jak ja lubię łazanki
Agnieszka-87-25 03.01.2014 08:03
mniam uwielbiam
Magula 03.01.2014 08:03
Uwielbiam łazanki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat