Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łazanki z kapustą duszoną z kminkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 1/2 szklanki
pieprz mielony do smaku 1 szczypta
kminek 1 łyżka
makaron łazanki 25 dag
wędzonka 10 dag
cukier brązowy 1 szczypta
kapusta kiszona 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki z kapustą duszoną z kminkiem

Kroki postępowania

1
Spróbować kapustę - jeśli jest za kwaśna przelać wodą by spłukać trochę kwasu. Zalać wodą i gotować 20 minut.
Krok 1 - Łazanki z kapustą duszoną z kminkiem foto
2
Odcedzić zostawiając ok pół szklanki płynu z gotowania. Wlać olej . Wrzucić szczyptę cukru , kminek , szczyptę pieprzu. Dusić jeszcze 20 minut.
Krok 2 - Łazanki z kapustą duszoną z kminkiem foto
3
Wędzonkę pokroić w kostkę . Wrzucić na rozgrzaną patelnię i wytopić na skwareczki. Skwarki wyjąć, a tłuszcz wlać do kapusty- wymieszać.
Krok 3 - Łazanki z kapustą duszoną z kminkiem foto
4
W czasie kiedy kapusta się dusi ugotować al dente makaron - odcedzić .
Krok 4 - Łazanki z kapustą duszoną z kminkiem foto
5
Wymieszać makaron z kapustą , posypać skwarkami .
Krok 5 - Łazanki z kapustą duszoną z kminkiem foto
6
Łazanki ( a w zasadzie różne makarony z kiszoną kapustą ) to jedno z moich ulubionych dań . Wersja podstawowa to obgotowana kiszona kapusta uduszona następnie z suszonymi grzybami i wymieszana z ugotowanym makaronem łazanki ( domowym lub kupnym ).Czasem jest to inny makaron , czasem zamiast grzybów jest mięso ( coś jak wstęp do bigosu).Dziś jeszcze jedna wersja z tych prostych - łazanki + kapusta kiszona z kminkiem + skwarki z wędzonki.

* Proponuję gotowanie kapusty w o wiele większej porcji niż jest nam potrzeba ( tzn. sama kapusta z olejem, cukrem , pieprzem i kminkiem) , podzielenie na porcje i zamrożenie . Potem możemy jej używać jako farsz do pierogów , krokietów, jarzynkę do pieczonych mięs , bazę na niby bigos lub na takie łazanki z kapustą.
Krok 6 - Łazanki z kapustą duszoną z kminkiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 09.03.2013 20:49
ojej ale bym zjadła
Kasnaj 06.02.2013 09:42
pychotka :)
Mira85 05.02.2013 17:01
bardzo smaczne
paulina2157 05.02.2013 13:14
pysznie wyglądają, a kiszoną kapustę uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak