Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łazanki

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron łazanki 25 dag
kapusta kiszona 40 dag
pieczarki 60 dag
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
olej rzepakowy
sól do smaku
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki

Kapustę zalewamy letnią wodą i gorujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzamy, studzimy. Wyciągamy przyprawy i kroimy kapustę na drobne kawałki.

Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie talarki.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Zrumieniamy cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu.

Wrzucamy ugotowaną kapustę kiszoną, dokładnie mieszamy. Smażymy przez 3-4 minuty.

Warzywa doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i pieprzem młotkowanym z kolendrą.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę pokrojonego w cienkie plasterki masła. Układamy kolejno warstwę warzyw, połowy makaronu, znowu warzyw i resztę makaronu. Na górze rozsypujemy 2-3 łyżki warzyw i układamy resztę masła również pokrojonego w cienkie plasterki.

Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 09.05.2014 10:15
bardzo lubię to danie
w mojej kuchni 09.05.2014 00:43
moje smaki jak lubię
Wafelek2601 08.05.2014 23:14
Przepysznie się zapowiadają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak