Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie talarki.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Zrumieniamy cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu.
Wrzucamy ugotowaną kapustę kiszoną, dokładnie mieszamy. Smażymy przez 3-4 minuty.
Warzywa doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i pieprzem młotkowanym z kolendrą.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę pokrojonego w cienkie plasterki masła. Układamy kolejno warstwę warzyw, połowy makaronu, znowu warzyw i resztę makaronu. Na górze rozsypujemy 2-3 łyżki warzyw i układamy resztę masła również pokrojonego w cienkie plasterki.
Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.