Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania z mięsem indyczym i szpinakiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sos mięsny

mięso mielone indycze 400 g
olej 1 łyżka
cebula 1
pomidory w puszce 1
sól i pieprz
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Sos beszamelowy

mleko 1,5 szkl
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól i pieprz

Sos szpinakowy

szpinak mrożony 1 opakowanie
czosnek ząbki 1-2
sól i pieprz
ser feta 50 g (lub śmietanki)

Dodatkowo

makaron lasagne 1 opakowanie
żółty ser 100 g (lub mozarelli)
masło 1-2 łyżki

Porada

Lazanię najlepiej podać na ogrzanym talerzu. Z lazanią dobrze się komponują sałatki z sosem winegret oraz białe wytrawne lub pół wytrawne wino.

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z mięsem indyczym i szpinakiem

Cebulę drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na patelni z 1 łyżka oliwy lub oleju. Na patelnię dodaje mięso i podsmażam. Gdy mięso będzie już upieczone, dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Płaty makaronu lekko obgotowujemy i osuszamy.

Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy z odrobiną śmietanki lub serem feta i podsmażamy jeszcze przez chwilę.

W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy do niego mąkę i za pomocą rózgi lub łyżki mieszamy na gładką masę. Trzeba uważać żeby nie dopuścić do zbytniego zrumienienia, ponieważ składniki maja się tylko połączyć. Rondelek zdejmujemy z ognia i wlewamy stopniowo mleko ciągle mieszając. Należy uważać żeby nie powstały grudki w sosie, jeżeli jednak pojawią się, można uratować sos przecierając/przelewając go przez sito. Rondelek ponownie wstawiamy na palnik i zagotowujemy aż sos zgęstnieje.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie równo układamy płaty makaronu. Na makaronie rozsmarowujemy 1/3 sosu pomidorowo mięsnego, polewamy go częścią sosu beszamelowego, na to kładziemy płaty makaronu i 1/2 sosu szpinakowego. Procedurę powtarzamy - makaron, 1/3 sosu mięsnego, cześć sosu beszamelowego, makaron, szpinak, reszta sosu mięsnego, sos beszamel i makaron. Górną część makaronu polewamy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy serem. Makaron nie powinien nigdzie wystawać, ponieważ po upieczeniu stanie się twardy i nie do zjedzenia.

Lazanie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy przez około 40 minut.
Można podawać ją od razu, lub wystudzić i później ponownie odgrzewać w piekarniku lub mikrofalówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 19.11.2015 15:02
pomysłowo i smacznie
joannaa24 18.11.2015 19:06
Smaczne danie, dawno nie jadłam lazanii
cukiereczek 18.11.2015 18:40
bardzo lubię lazanie chociaż często jej nie robię
Dorota76 18.11.2015 18:25
chętnie wypróbuję takie połączenie
MałaMi89 18.11.2015 18:13
Śmieję się do przepisu, bo Mąż ostatnio zażyczył sobie lazanię i nawet kupiłam i zamroziłam mięso - z indyka właśnie :) tylko szpinak się nie zgadza :P muszę zrobić któregoś dnia ;)
Jadwiga/Jaga85 18.11.2015 17:33
Pyszne danie!
BernadettaP 18.11.2015 16:39
Chyba trochę mało płynu było, bo makaron wygląda na suchy, a normalnie warstwy powinny się ładnie sklejać.
Konczi 18.11.2015 15:10
pyszna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak