Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z mięsem
2. Całość zalej bulionem, dodaj pomidory z puszki. przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok 40 minut. Przypraw.
3. Przygotuj sos beszamel: rozpuść 3 łyżki masła, wsyp mąkę, smaż minutę. Cienką strużką wlej zimne mleko i podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
4. Płaty lazani podgotuj według przepisu na opakowaniu.
5. Naczynie żaroodporne natłuść, ułóż warstwę makaronu, kilka łyżek mięsnego sosu i beszamelu, następnie warstwę pokrojonej mozzarelli posyp parmezanem i układaj na przemian. Na wierzchu powinny być sery. posyp je wiórkami masła.
6. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 30 min pod przykryciem w temp 180 stopni. Zdejmij pokrywę i piecz jeszcze 15 minut.