Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania z mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatów lazanii 35 dag
chudego boczku 10 dag
czosnku 2 ząbki
cebula 1
bulion drobiowy 2 szklanki
oliwa 2 łyzki
mielonej wołowiny 30 dag
pomidory w zalewie 2 puszki
oregano 0,5 łyżeczki
tymianek 0,5 łyżeczki
masło 5 łyżek
mąka tortowa 3 łyżki
mleko 600 ml
mozzarella 25 dag
parmezan 6 dag
gałka muszkatołowa
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z mięsem

1. Boczek pokrój na małe kawałki, wrzuć na rozgrzaną oliwę po chwili dodaj posiekany czosnek i cebulę. Smaż, często mieszając ok 3 minut. Dołóż mięso mielone i smaż jeszcze 5 minut.
2. Całość zalej bulionem, dodaj pomidory z puszki. przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok 40 minut. Przypraw.
3. Przygotuj sos beszamel: rozpuść 3 łyżki masła, wsyp mąkę, smaż minutę. Cienką strużką wlej zimne mleko i podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
4. Płaty lazani podgotuj według przepisu na opakowaniu.
5. Naczynie żaroodporne natłuść, ułóż warstwę makaronu, kilka łyżek mięsnego sosu i beszamelu, następnie warstwę pokrojonej mozzarelli posyp parmezanem i układaj na przemian. Na wierzchu powinny być sery. posyp je wiórkami masła.
6. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 30 min pod przykryciem w temp 180 stopni. Zdejmij pokrywę i piecz jeszcze 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 30.12.2014 22:31
lasagne to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, ciekawy przepis
IwonaKa 31.03.2014 20:48
uwielbiam lasagne,ciekawy przepis
Angelika10 08.03.2014 14:51
pyszna lasagne
Dorota59 04.03.2014 20:27
zapowiada się smakowicie
Bernadeta1 31.01.2014 12:09
dawno nie robiłam a bardzo lubię
gusia1000 25.01.2014 00:28
Dobre jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak