Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania z dodatkiem warzyw sezonowych

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sos beszamelowy

masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 2% 2,5 szklanki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
sól i pieprz 0,5 łyżeczki

sos pomidorowy z mięsem

mięso mielone wieprzowe 500 g
pomidory 500 g
cebula 1 szt
przecier pomidorowy 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 2 łyżki

warstwa szpinakowa

szpinak świeży 200 g
ser feta 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
olej rzepakowy 1 łyżka

ponadto

fasolka szparagowa 200 g
natka pietruszki 1 pęczek
makaron lasagne 1 opakowanie

Porada

Jeżeli przed upływem czasu wierzch zacznie się przypalać, nakrywamy go folią aluminiową.

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z dodatkiem warzyw sezonowych

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy sos beszamelowy: w rondlu roztapiamy masło i dodajemy mąkę robiąc bardzo jasną zasmażkę. Następnie cały czas mieszając dodajemy zimne mleko. Zdejmujemy z ognia i mieszamy. Dodajemy przyprawy i ponownie gotujemy około 5 minut cały czas mieszając aż sos będzie miał gładką konsystencję.
Krok 1 - Lazania z dodatkiem warzyw sezonowych foto
2
Przygotowujemy sos pomidorowy z mięsem:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso mielone z cebulką. Następnie dodajemy przyprawy i smażymy około 2 min.
Krok 2 - Lazania z dodatkiem warzyw sezonowych foto
3
Nacinamy skórkę pomidorom. Polewamy je wrzątkiem, potem zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Po 2 minutach zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem.
Krok 3 - Lazania z dodatkiem warzyw sezonowych foto
4
Przygotowujemy warstwę szpinakową. Liście szpinaku myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki. Dusimy z odrobiną oleju i 2 łyżkami wody. Zdejmujemy z ognia i za pomocą bendera miksujemy, aby powstała konsystencja szpinaku mielonego. Dodajemy ser feta i dajemy na wolny ognień aż do rozpuszczenia się sera.
Krok 4 - Lazania z dodatkiem warzyw sezonowych foto
5
Szparagi myjemy. Obcinamy końcówki. Gotujemy do miękkości. Następnie przelewamy je zimną wodą.
Krok 5 - Lazania z dodatkiem warzyw sezonowych foto
6
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy około 2 łyżkami sosu beszamelowego. Na sos układamy płaty makaronu. Powinny robić szczelną warstwę.
Krok 6 - Lazania z dodatkiem warzyw sezonowych foto
7
Na makaron dajemy sos beszamelowy. Następnie nakładamy warstwę sosu pomidorowego z mięsem mielonym. Kolejną warstwą będzie makaron.
Krok 7 - Lazania z dodatkiem warzyw sezonowych foto
8
Na makaron ponownie nakładamy sos beszamelowy. Następnie warstwę z sosu szpinakowego. Na tą warstwę makaron, sos beszamelowy i sos pomidorowy.
Krok 8 - Lazania z dodatkiem warzyw sezonowych foto
9
Czynności powtarzamy do wykończenia składników. Ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy. Na niego układamy warstwę z ugotowanych fasolek szparagowych. Fasolki powinny wkomponować się w sos a ne tworzyć nowej warstwy.
Krok 9 - Lazania z dodatkiem warzyw sezonowych foto
10
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut. Lazania powinna się zarumienić z wierzchu. Po upieczeniu kroimy ostrym nożem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Krok 10 - Lazania z dodatkiem warzyw sezonowych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 09.08.2016 20:01
na pewno pyszna ;)
Diana Rusiłowicz 09.08.2016 01:25
Pyszna propozycja!
Jagódka77 31.07.2016 19:59
takie dania to ja lubię
bietka 30.07.2016 22:10
często robię lazanię, bo dzieciaki bardzo u mnie lubię :)
Renataj 30.07.2016 22:06
Pyszny pomysł:)
Stenka 30.07.2016 17:55
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak