Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso cielęce bez kości 300 g
łopatka bez kości 100 g
czosnek marynowany 10 ząbków
cukinia 1 szt
marchew 1 szt
seler 1 kawałek mały dla smaku
pietruszka 1 szt korzeń
natka pietruszki 1 pęczek
pepperoni 1 szt
cebula biała 2 szt
makaron lasagne 500 g
sól 1 łyżeczka
cukier 3 łyżeczki
kolendra 1 łyżeczka
pieprz 1 płaska łyżeczka
sos pomidorowy 1 L
parmezan 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem

Kroki postępowania

1
Mięso mielimy, razem z czosnkiem z zalewy i przesmażamy cały czas mieszając, by się nie przypaliło.
Krok 1 - Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem  foto
2
Do przesmażonego mięsa dodajemy przyprawy dalej mieszamy
Krok 2 - Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem  foto
3
Wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na grubych oczkach dodajemy do mięsa, natkę szatkujemy i też dodajemy.
Krok 3 - Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem  foto
4
Gdy warzywa zmiękną dodajemy pomidory, ja używam różnie raz w puszce, raz takie zmiksowane z kartonu, kupuję tylko w LIDLu , mieszamy ustawiamy na minimalny ogień i dusimy przez 45min bez przykrycia.
Krok 4 - Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem  foto
5
Makaron gotujemy partiami w osolonej wodzie z oliwą, połowę czasu z opakowania.
Krok 5 - Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem  foto
6
Do formy na dno dajemy sos, na to porcję makaronu, znów sos i ser
Krok 6 - Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem  foto
7
Tak do wypełniania formy, na górze powinien być sos i ser, moja miała chyba 6-7 warstw, jest to dość duża porcja,ale wyjątkowo miałam dużo gości na obiedzie .
Zapiekamy 1h w tem. 170st , po upieczeniu zostawiamy na 10-15 min, makaron wchłonie sos, jeszcze i nie będzie nam się przy krojeniu lazania rozjeżdżała .
Krok 7 - Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Triss 04.09.2014 10:35
uwielbiam takie dania. :)
marta19 03.09.2014 22:10
przepyszna ;)
luna76 03.09.2014 20:49
fantastyczne danie :)
kasiaw 03.09.2014 20:20
uwielbiam taką
Stenka 03.09.2014 19:15
smaczne danie
mysliwy
mysliwy 03.09.2014 19:08
baaaaardzo lubię lazanię!
Katarzyna59 03.09.2014 18:52
bardzo apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak