Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem

Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso cielęce bez kości

    300 g
  • łopatka bez kości

    100 g
  • czosnek marynowany

    10 ząbków
  • cukinia

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • seler

    1 kawałek mały dla smaku
  • pietruszka

    1 szt korzeń
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • pepperoni

    1 szt
  • cebula biała

    2 szt
  • makaron lasagne

    500 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    3 łyżeczki
  • kolendra

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 płaska łyżeczka
  • sos pomidorowy

    1 L
  • parmezan

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem  foto
Mięso mielimy, razem z czosnkiem z zalewy i przesmażamy cały czas mieszając, by się nie przypaliło.
Krok 2 - Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem  foto
Do przesmażonego mięsa dodajemy przyprawy dalej mieszamy
Krok 3 - Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem  foto
Wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na grubych oczkach dodajemy do mięsa, natkę szatkujemy i też dodajemy.
Krok 4 - Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem  foto
Gdy warzywa zmiękną dodajemy pomidory, ja używam różnie raz w puszce, raz takie zmiksowane z kartonu, kupuję tylko w LIDLu , mieszamy ustawiamy na minimalny ogień i dusimy przez 45min bez przykrycia.
Krok 5 - Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem  foto
Makaron gotujemy partiami w osolonej wodzie z oliwą, połowę czasu z opakowania.
Krok 6 - Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem  foto
Do formy na dno dajemy sos, na to porcję makaronu, znów sos i ser
Krok 7 - Lazania z cielęciną, warzywami i parmezanem  foto
Tak do wypełniania formy, na górze powinien być sos i ser, moja miała chyba 6-7 warstw, jest to dość duża porcja,ale wyjątkowo miałam dużo gości na obiedzie .
Zapiekamy 1h w tem. 170st , po upieczeniu zostawiamy na 10-15 min, makaron wchłonie sos, jeszcze i nie będzie nam się przy krojeniu lazania rozjeżdżała .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Triss

04.09.2014 10:35
uwielbiam takie dania. :)

marta19

03.09.2014 22:10
przepyszna ;)

luna76

03.09.2014 20:49
fantastyczne danie :)

kasiaw

03.09.2014 20:20
uwielbiam taką

Stenka

03.09.2014 19:15
smaczne danie

mysliwy

03.09.2014 19:08
baaaaardzo lubię lazanię!

Katarzyna59

03.09.2014 18:52
bardzo apetyczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat