Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lazania z beszamelem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg
makaron lazania 1 opakowanie
cebula 1
czosnek 3 ząbki
pasta pomidorowa 0,5 litra
zioła włoskie
bazylia
oregano
sól
pieprz
gałka muszkatałowa
mleko 3 szklanki
masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: lazania z beszamelem

Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek a później mięso mielone. Gdy już podsmażymy dodajemy pastę pomidorową (moga byc też pomidory w puszcze)i doprawiamy do smaku (ja dodaję też chilii ).
Makaron gotujemy chwileczkę,aby się lepiej zrobił.
W garnuszku podsmażamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, następnie dodajemy mleko i mieszamy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką (najlepiej świeżo startą).
Układamy w naczyniu żaroodpornym makaron,mięso z sosem, sos beszamelowy, znowu makaron,mięso i sos aż nam się skończą składniki tak,aby na wierzchu był sos beszamelowy. Posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paolcia 17.03.2013 16:37
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak