Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania wg Babcigramolki :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

9 plastrów ciasta na lazanię - kupnego lub makaronowego ciasta zrobionego w domu ),wielkości ok. ½ kartki z zeszytu
sos sojowy,200 mll wody,200 mll mleka,2 płaskie łyżki mąki,gałka muszkatołowa
30 dag ostrego żółtego sera
masło 2 łyżki
przecier pomidorowy 1 szt.
mięso mielone z indyka 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania wg Babcigramolki :

Zagotować w dużym garnku ( szerokim ) osoloną wodę i na wrzątek wkładać płaty lazanii .Gotować 2 minuty. Ostrożnie wyjąć tak by się nie połamały. Rozłożyć na tacce ( tak by się nie skleiły .

W woku lub na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju .Obsmażyć na rumiano mięso mieszając w trakcie smażenia tak by się rozpadło na drobne kawałki . Wlać wodę .Dodać przecier pomidorowy .Gotować 10 minut .Doprawić sosem sojowym , pieprzem , solą , oregano.

W drugim garnuszku roztopić masło , wsypać mąkę , zamieszać , rozprowadzić zimnym mlekiem . Gotować na małym gazie aż sos beszamelowy się zagęści. Doprawić sola i utarta na drobnej tarce jarzynowej gałką muszkatołową .

Foremkę do zapiekania ( wielkości takiej by 3 płaty lazanii można było ułożyć obok siebie ) wysmarować olejem .Wlać na dno trochę sosu mięsnego , ułożyć 3 płaty lazanii, polać 1/3 pozostałego mięsnego sosu , na to 1/3 sosu beszamelowego , posypać 1/3 utartego sera żółtego .Na to następne 3 płaty lazanii ,1/3 sosu mięsnego, 1/3 sosu beszamelowego , posypać 1/3 utartego sera żółtego .Znów 3 płaty lazanii, reszta sosu mięsnego, reszta sosu beszamelowego . Posypać z wierzchu utartym serem żółtym . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić foremkę z lazanią i piec 30 minut aż ser się roztopi i zarumieni . Wystawić .Zostawić na ok. 10 minut by odrobinę ostygła ( łatwiej się wtedy kroi ). Przekroić na 3-4 części , wyjąć łopatką do mięs ostrożnie by się nie rozpadła.

Doskonale smakuje w towarzystwie czerwonego wina .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 07.03.2014 09:25
bardzo lubię lazanie
Mysiunia 26.04.2011 16:44
pyszna!
Mirka-Ludomila 31.01.2011 13:41
śliczna
iknkirke 09.11.2010 09:19
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak