Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania 3 kolory

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron lazania 1 opakowanie
pomidory krojone z puszki 1 puszki
mięso mielone wołowe 200 gramów
mięso mielone wieprzowe 250 gramów
mozzarella w bloku 200 gramów
cebula biała 1 sztuka
pieczarki 10 sztuki
śmietana 100 ml
masło 100 gramów
szpinak mrożony 100 gramów
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
bazylia świeża 3 łyżki
wino czerwone 100 ml
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania 3 kolory

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj oliwy i 2 łyżeczki soli. Podgotuj makaron lasagne (wg instrukcji). Makaron odkładaj na dużą deskę lub durszlak (nie kładź płatków jeden na drugi, bo się skleją!).

Warstwa czerwona:
Rozgrzej patelnię i usmaż mięso mielone. Zalej winem i odparuj alkohol. Przypraw pieprzem, czosnkiem i solą do smaku. Dodaj bazylię. Kiedy mięso się usmaży dodaj pomidory. Podgrzewaj do zredukowania.

Teraz przygotuj warstwę "białą":
Pokrój w kostkę cebulkę i pieczarki.
Na patelni rozpuść masło (ok. 2 łyżeczek) i smaż na nim cebulkę aż do zeszklenia. Dodaj pieczarki, posyp sporą ilością pieprzu i odrobiną soli. Przykryj i duś około 5 minut. Dodaj śmietanę i gotuj bez przykrycia na średniej mocy aż do zgęstnienia sosu.

Warstwa zielona:
Rozgrzej masło (2 łyżki). Dodaj szpinak mrożony. Po rozmrożeniu smaż go przez jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku i dodaj czosnek.

Poszczególne warstwy układaj w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem lub masłem w kolejności:

płaty makaronu
warstwa czerwona
ser mozzarella (w plasterkach)
warstwa "biała"
ser mozzarella
warstwa czerwona
ser mozzarella
warstwa zielona
ser mozzarella
płaty makaronu

Wierzch możesz skropić oliwą albo poukładać płatki masła lub polać odrobiną pozostałego sosu (jeśli został :) ). Dzięki temu makaron nie spiecze się za mocno.

Całość zapiekaj 10 minut.
Przed podaniem pozostaw lazanię do ostygnięcia na ok. 10 minut. Dzięki temu łatwiej będzie Ci pokroić ją na kawałki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łucja 02.11.2013 13:23
pięknie się prezentuje :)
EwelinkA_93 13.10.2013 12:37
smacznie wygląda
Jastinka 04.10.2013 12:59
kolorowe i smakowite danie
Magda60 03.10.2013 12:34
trochę z nim schodzi ale smak to wynagrodzi
tatiana2 18.09.2013 14:08
dawno nie jadłam lazanii, Twoja wygląda pysznie
Agata
Agata 18.09.2013 11:46
super się prezentuje:)
ana1 18.09.2013 10:51
Bardzo fajne
Cranberry 17.09.2013 22:03
pyszności :)
V_kuchareczka 17.09.2013 21:59
wygląda bardzo apetycznie
ao_12 17.09.2013 20:42
ale smakowitości
Megg 17.09.2013 20:32
uwielbiam lazagne, pycha
Janina 17.09.2013 20:14
Bardzo lubię lazanię;)
gosia561 17.09.2013 19:55
ekstra taka mieszana lazania
ssylwiaa 17.09.2013 19:53
ekstra danie, podoba mi się :)
iwi 17.09.2013 19:48
Poproszę porcję
Czarnula87 17.09.2013 19:37
bardzo fajne połączenie
rafał5 17.09.2013 19:29
na pewno smaczne.
sylwia_mc 17.09.2013 19:25
Już widać że bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak