Przepis i sposób przygotowania na: Lawendowo jogurtowe ciastka
Cukier mieszamy z kwiatkami lawendy, przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 4-6 tygodnie. Następnie cukier należy przesiać aby pozbyć się kwiatków.
Przygotowanie ciastek:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, następnie dodajemy posiekane masło i ucieramy palcami aż mieszanina będzie przypominać bułkę tartą. Do mąki dodajemy cukier lawendowy i jogurt i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.
Następnie rozciągamy je na placek o grubości ok. 2 cm i przy pomocy szklanki wycinamy okrągłe placki. Placki układamy na natłuszczonej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy je jogurtem. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Studzimy na kratce.