Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lawendowe ciasteczka

5.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciastka

masło 225 g
cukier 165 g
jajko 1 szt
mąka tortowa 165 g
lawenda 2 łyżki kwiatów
sól 1 szczypta

Dodatkowo

mąka
cukier 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lawendowe ciasteczka

W misce ucieramy masło z cukrem i jajkiem na puszystą masę. W drugiej misce łączymy mąkę, sól i kwiatki lawendy. Wszystkie składniki razem łączymy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy na posypanym mąką blacie. Dzielimy na dwie równe części. Każdą oddzielnie rozwałkowujemy i zwijamy tworząc wałek. Chowamy do zamrażalnika na ok. 20-30 minut. Słodzone ciasto kroimy w ok. 1 cm plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który natłuszczamy. Lawendowe ciastka po wierzchu posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170 stopni.

Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 15.07.2015 08:22
podoba mi się przepis
Maridka19 13.07.2015 10:26
Ciekawa propozycja :)
bogusia 82 12.07.2015 22:20
Super ciasteczka:0
IKrakowianka 12.07.2015 21:53
bardzo podoba mi się ten pomysł
gosia1988 12.07.2015 16:57
piękne i na pewno smaczne
Ewa 12.07.2015 14:48
Apetyczne ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak