Przepis i sposób przygotowania na: Lava cake - przepis do frytkownicy beztłuszczowej
Lava cake czyli klasyczny deser czekoladowy z płynnym środkiem, zachwyca prostotą i elegancją! Wystarczy zaledwie kilka składników, by efektowne ciasto znalazło się na Waszym talerzu. Z łatwością, bardzo szybko możecie przygotować ten deser w air fryerze. Wystarczy tylko kilka składników, a powstanie z nich idealny deser na kolację przy świecach.
Kroki przygotowania Lava Cake
Masło roztapiamy na małym ogniu, ściągamy z kuchenki i dodajemy połamaną gorzką czekoladę mieszamy do rozpuszczenia.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i Cukier z wanilią Prymat chwilę mieszamy trzepaczką do połączenia się składników.
Do jajek dodajemy czubatą łyżkę mąki, cynamon i szczyptę soli, wlewamy rozpuszczoną w maśle czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Dwie kokilki smarujemy dokładnie masłem i posypujemy mąką.
Masę czekoladową przelewamy do kokilek. Pieczemy 8 min w temp. 200 stopni we frytkownicy beztłuszczowej lub w piekarniku
Wyciągamy i odstawiamy na 1 min, po tym czasie przekładamy ciastka na talerz i dekorujemy ulubionymi dodatkami.
Lava Cake podaję z owocami i lodami waniliowymi polanymi odrobiną oliwy i posypanymi solą