Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŁATWY I SZYBKI TWARÓG DOMOWY

4.0
(23)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko tłuste 1 Litr
sok z cytryny sok z jednej cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: ŁATWY I SZYBKI TWARÓG DOMOWY

W garnku zagotować mleko, nie musi być "od krowy" równie dobrze zsiada się z UHT. Do gorącego mleka wcisnąć sok z całej cytryny bez pestek oczywiście. Gotować mieszając, obserwować ,aż mleko zacznie wytrącać twarożek. W momencie całkowitego oddzielenia się serwatki i sera wyłączyć ogień , przecedzić na sicie z gazą. Poczekać do ostygnięcia.

Można jeść na chlebie z solą lub przyrządzić domowy twarożek ze śmietaną i ziołami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

J. 3 tygodnie temu
Szybki twarożek, bardzo dziękuję za przepis ;)
Doradca Smaku 3 tygodnie temu
Dziękuję za miły komentarz. Super, że przepis się sprawdził!
Alex 07.01.2024 20:02
To nie ma nic wspólnego z twarogiem xD
Martinezek 09.07.2012 23:07
nic takiego nie wystąpiło , trzeba je dobrze podgrzać do wrzenia praktycznie i smak jest normalny , delikatny bez goryczki zapewniam :)))
1j1o1l1a1 09.07.2012 22:04
mleko z kartonow jest gorzkawe po skwaszeniu (?):(
Sylwia29 09.07.2012 12:23
Dawno nie robiłam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak