Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łatwy chleb tostowy z ziarnami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 330 g
drożdże świeże 15 g
cukier łyżeczka
sól łyżeczka
woda letnia 200 ml
oliwa 2 krople
ziarno siemienia lnianego łyżka
ziarno słonecznika łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Łatwy chleb tostowy z ziarnami

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól. Przygotowujemy zaczyn - do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 50ml wody (z 200ml) i łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłym miejscu na 10-15 minut do napuszenia. Gdy zaczyn ładnie nam urośnie, dodajemy go wraz z oliwą ziarnami i wodą do mąki. Wyrabiamy gładkie ciasto - najlepiej przez ok 10 minut. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach. Kroimy po ostudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martyna94 19.08.2013 17:20
Muszę wypróbować przepis :)
aisoglam 31.05.2013 15:01
Piękny ten chlebek. Ślicznie wyrósł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak