Przepis i sposób przygotowania na: Łatwy chleb półrazowy na drożdżach
W misce wymieszać obie mąki z solą, dodać olej oraz wyrośnięty rozczyn. Następnie dolewać stopniowo wodę, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiać około 10 minut - aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 h.
Po upływie tego czasu ciasto krótko wyrobić. Formę o wymiarach około 28 x 11 cm wysmarować masłem i wysypać otrębami. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka.
Piec około 30 - 35 minut w temperaturze 200°C, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Smacznego :)