Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łatwy chleb półrazowy na drożdżach

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna razowa 250 g
drożdże świeże 20 g
woda letnia 300 ml
olej roślinny 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
mąka chlebowa 250 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Łatwy chleb półrazowy na drożdżach

Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, a gdy zrobią się płynne dosypać do nich łyżkę mąki i wlać odrobinę wody, dokładnie rozmieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto ).

W misce wymieszać obie mąki z solą, dodać olej oraz wyrośnięty rozczyn. Następnie dolewać stopniowo wodę, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiać około 10 minut - aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 h.

Po upływie tego czasu ciasto krótko wyrobić. Formę o wymiarach około 28 x 11 cm wysmarować masłem i wysypać otrębami. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka.

Piec około 30 - 35 minut w temperaturze 200°C, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margaret 25.02.2014 18:20
super przepis)
Renata9 25.02.2014 16:09
smaczny chlebuś zrobiłaś Olu :-)
patryska76 25.02.2014 16:02
Domowy chlebek... Pyszności ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak