Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łatwe ciasto kisielowe z truskawkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto ucierane z dodatkiem kisielu w proszku bez cukru jest bardzo smacznym pomysłem jako baza do owoców, ciasto jest zwarte i owoce tak nie rozmiękczają ciasta..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

składniki:

kisiel truskawkowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka tortowa 3 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 250 gramów
jajko 5 sztuk
mleko 0.7 szklanki
olejek migdałowy 2 krople
truskawki świeże 70 dag
cukier puder do posypania 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Łatwe ciasto kisielowe z truskawkami

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Miękką palmę (margarynę), cukier, jajka, aromat migdałowy utrzeć mikserem do spienienia, będą grudki i tak ma zostać, ucierać z 4 minuty na najwyższych obrotach.

Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem, kisiel bez cukru, wlać mleko i krótko mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Forma silikonowa 26 cm i 20x15 cm (mniejsza do pracy męża), ciasto wyłożyć łyżką do form, wygładzić wierzch.

Truskawki bez szypułek opłukane osuszone na durszlaku.Truskawki poukładać gęsto na cieście.

Piekarnik nagrzany na 180°C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasta dobrze wystudzić pozostawiając je w foremkach, przed podaniem posypać pudrem cukrem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak