Łatwa szarlotka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Polecam dzisiaj pyszną, łatwą w przygotowaniu szarlotkę,którą moi domownicy uwielbiają. Szarlotka jest pyszna, a dodatek posiekanych orzechów wzbogaca jej smak.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto;

  • mąka

    2.5 szklanki
  • masło 82%

    200 gramów
  • śmietana kwaśna

    1 łyżka
  • żółtko surowe

    2 sztuk
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 szczypta
  • starta skórka z cytryny

    z 1/2 sztuki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • orzechy włoskie siekane

    3 łyżki

Dodatkowo:

  • jabłka

    800 gramów
  • cukier

    3 łyżki
  • sok z połowy cytryny

    0.5 sztuki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier puder do posypania

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać do miski ze szczyptą sody oczyszczonej.
Do mąki dodać masło, śmietanę, cukier puder, startą skórkę z połowy cytryny. Posiekać nożem, dodać surowe żółtka oraz posiekane orzechy włoskie.
Zagnieść gładkie ciasto,owinąć ściereczką i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Przygotowanie masy:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
Owoce włożyć do rondla, rozprażyć, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować, mieszając, kilka minut na małym ogniu.
Zdjąć z ognia, dodać cynamon i wymieszać.

Przygotowanie całości:

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części.
Jedną rozwałkować, podsypując mąką, ponakłuwać widelcem, przełożyć do średniej wielkości blaszki i podpiec przez 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Na podpieczony spód rozłożyć przygotowane jabłka, nałożyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut aż ciasto się ładnie zrumieni.

Bożena Matuszczyk
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem, ja dodatkowo posypałam mielonym cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 19:08
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat