Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Latte macchiatto

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier 1,5 szklanki
kakao 4 łyżki
olej rzepakowy 3/4 szklanki
woda 1/2 szklanki

Masa kremowa

śmietana kremówka 1/2 litra
serek homogenizowany 56 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 listki
cukier puder 4 łyzki

Kawowy poncz

zaparzona mocna kawa 300 ml
rum 50 ml
biszkopty okrągłe 35 dag
kakao do posypania

Porada

Pyszne, mega wilgotne ciasto, warstwowe, o smaku orzeźwiającej kawy, delikatny w smaku krem na bazie śmietany i serków homogenizowanych. Ciasto wbrew pozorom nie jest skomplikowane, wymaga tylko trochę „delikatności „ w przygotowaniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Latte macchiatto

Kroki postępowania

1
CIASTO:
Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.
Krok 1 - Latte macchiatto foto
2
Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany
Krok 2 - Latte macchiatto foto
3
Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać. Piec 40 minut w temp 175*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Krok 3 - Latte macchiatto foto
4
PONCZ:
Wystudzoną zaparzoną kawę wymieszać z rumem.
MASA KREMOWA:
Żelatynę namoczyć w wodzie jak w przepisie na opakowaniu, odcisnąć, przełożyć do miseczki rozpuścić nad kąpielą wodną, można też włożyć na kilka sekund do mikrofali-uważać żeby jej nie zagotować !
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier puder oraz serki waniliowe, krótko zmiksować na wolnych obrotach dodając w trakcie płynną żelatynę.
Krok 4 - Latte macchiatto foto
5
Pierwszy blat kakaowego ciasta dobrze nasączyć kawą, wyłożyć połowę masy śmietanowej , na masę ułożyć biszkopty maczane jednym zdecydowanym ruchem w ponczu z kawy, całość oprószyć gorzkim kakao, przykryć drugim blatem ciasta, skropić tak samo jak pierwszy kawowym ponczem wyłożyć resztę masy na to znów maczane w kawie biszkopty, posypać grubo kakao, wstawić na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Krok 5 - Latte macchiatto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 14.04.2017 11:23
dobre do kawy
agnieszka214 13.04.2017 16:36
pyszne słodkosci na swieta i nie tylko
ilka01 13.04.2017 16:35
pyszności :)
Aleksandra/Olcia 13.04.2017 16:12
mmmm mniam !
jan_mag 13.04.2017 15:45
szybkie i bardzo smaczne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak