Lato w środku zimy, czyli ciasto kokosowo-truskawkowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • wiórki kokosowe

    1 szkl.
  • kasza manna

    1/2 szkl.
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • mąka kartoflana

    1 łyżka
  • margaryna

    3/4 kostki
  • proszek do pieczenia

    15 g
  • cukier puder

    5 łyżki
  • cukier

    1/2 szkl.
  • jajko

    5 szt.
  • śmietana kremówka

    330 ml
  • mleczko kokosowe

    400 ml
  • galaretki truskawkowe

    2 szt
  • TRUSKAWKI MROŻONE

    20 szt.
  • TRUSKAWKI MROŻONE

    20 dag
  • polewa czekoladowa

    1 deserowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lato w środku zimy, czyli ciasto kokosowo-truskawkowe foto
Do misy robota wbić jajka, dodać cukier i ubić kilka minut na puszystą masę. Do miski wsypać 3 rodzaje mąki, wiórki kokosowe i kaszkę manną, dodać małe opakowanie proszku do pieczenia, wymieszać. Margarynę włożyć do miseczki, wstawić do mikrofalówki na 1 minutę, gdy lekko się rozpuści wlać do masy z jajek, dodać mąkę wymieszaną z sypkimi składnikami, dokładnie zmiksować. Tortownicę posypać wiórkami kokosowymi, przełożyć do niej ciasto. Na cieście ułożyć mrożone truskawki.
Krok 2 - Lato w środku zimy, czyli ciasto kokosowo-truskawkowe foto
Wstawiać formę do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, piec 50 minut. Po upieczeniu, przestudzić.
Krok 3 - Lato w środku zimy, czyli ciasto kokosowo-truskawkowe foto
W między czasie przygotować masę. Ubijamy na sztywno bitą śmietanę i wstawiamy do lodówki. Do rondelka wsypać mrożone truskawki, posypać je cukrem pudrem i zagotować, gotować aż truskawki puszczą sok, zmniejszyć ciepło i gotować aż truskawki się rozgotują, wtedy wlewamy całe opakowanie 400 ml mleczka kokosowego i wsypujemy 2 opakowania galaretki truskawkowej, mieszamy aż galaretki się rozpuszczą. Masę studzimy, a gdy będzie lekko tężejąca wsypujemy małe bezy lekko je krusząc, ilość w zależności od tego jaka chcemy uzyskać słodycz.
Krok 4 - Lato w środku zimy, czyli ciasto kokosowo-truskawkowe foto
Następnie wlewamy masę do ubitej śmietany i mieszamy za pomocą trzepaczki, wylewamy na przestudzone ciasto. Do wody o temp. 90 stopni wkładamy opakowanie polewy czekoladowej - deserowej i trzymamy około 5 minut aż stanie się płynna, odcinamy brzeg i dekorujemy powierzchnię ciasta wg swojego pomysłu.
Krok 5 - Lato w środku zimy, czyli ciasto kokosowo-truskawkowe foto
Powierzchnię dekorujemy małymi bezikami lub bitą śmietaną. Tortownice wstawiamy do lodówki na cała noc. Nazajutrz delikatnie ostrym nożem obkrawamy całość, otwieramy tortownicę i zsuwamy ciasto na talerz.
Krok 6 - Lato w środku zimy, czyli ciasto kokosowo-truskawkowe foto
Ciasto kroimy delikatnie nożem i rozkładamy na talerze.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka_B 06.02.2012 20:54
Piękne ciacho!
Beatris 05.02.2012 20:27
Kokos i truskawki to coś dla mnie. Poproszę kawałek.
Dorota59 05.02.2012 13:13
pyszności
Anna146 05.02.2012 11:22
super ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat