Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Latające gołąbeczki z kapusty

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt
ryż 0,5 kg
mięso mielone 1 kg
koncentrat pomidorowy 1 szt
śmietana 3-4 łyżka
mąka pszenna 3-4 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku
mage do smaku
cebula 2 szt
smalec 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Latające gołąbeczki z kapusty

Główkę kapusty wkładamy do garnka z wodą i gotujemy aż liście będą miękkie, następnie ściągamy po jednym listku cały czas gotując, i tak aż obierzemy cała kapustę.

Mięso wsypujemy na rozgrzany tłuszcz z cebulą i smażymy na koniec przyprawiamy.
Ryż gotujemy. A następnie mieszamy ryż z mięsem i to będzie farsz.

Później końcówki liści tłuczemy tłuczkiem aby je zmiękczyć, do środka dodajemy farsz i zwijamy w rulonik tak żeby nic nie wypadało.

A teraz robimy sos: do garnka dajemy tłuszcz i cebulę, następnie wsadzamy gołąbki i dusimy, później dolewamy wody, dodajemy koncentrat i czekamy do zawrzenia. Potem bierzemy śmietanę do garnuszka rozcieńczamy trochę z wodą i dodajemy mąkę, i wlewamy do sosu na koniec dodajemy przyprawy. I czekamy aż wszystko się zagotuje

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marzena34 29.04.2012 14:11
swietne,dzięki za przypomnienie dawno nie robiłam gołabków
SyMiki 13.11.2011 22:45
super
aga130982 06.11.2011 12:38
pycha
aga130982 06.11.2011 12:38
pycha
kriso 22.10.2011 13:34
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak