Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
maliny świeże lub mrożone
2 szklanki -
cukier
1 łyżka -
cukier
1 łyżka -
woda
3 łyżki -
mleko migdałowe
-
mleko
2 szklanki -
jogurt
2 szklanki -
migdały mielone bez skórki
1 1/2 szkl. -
cynamon
szczypta -
DODATKOWO:
-
płatki migdałowe
do dekoracji -
lód
1 szkl. -
rabarbar
1 (pokrojony w plastry)
Sposób przygotowania
W osobnym rondelku umieścić rabarbar, cukier i wodę. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż będzie miękki, ale jego kolor pozostanie różowy. Zdjąć z ognia i zmiksować. Schłodzić.
Mielone migdały, cynamon i mleko umieścić w rondlu, doprowadzić niemal do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, przestudzić. Wylać na sito wyłożone gazą i mocno ją skręcając wycisnąć mleko do osobnego naczynia. Schłodzić.
Płatki migdałów zrumienić na patelni.
Gdy wszystkie składniki zostaną schłodzone, mleko, jogurt, rabarbar, kruszony lód i 2 łyżki puree z malin zmiksować do połączenia składników.
Pozostałe puree z malin rozlać do szklanek. Następnie ostrożnie, tak by nie pomieszać kolorów wlewać drugą warstwę. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi i udekorować malinką.
Smacznego :)
Komentarze (18)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (8)