Przepis i sposób przygotowania na: Lassi malinowo-rabarbarowe
W osobnym rondelku umieścić rabarbar, cukier i wodę. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż będzie miękki, ale jego kolor pozostanie różowy. Zdjąć z ognia i zmiksować. Schłodzić.
Mielone migdały, cynamon i mleko umieścić w rondlu, doprowadzić niemal do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, przestudzić. Wylać na sito wyłożone gazą i mocno ją skręcając wycisnąć mleko do osobnego naczynia. Schłodzić.
Płatki migdałów zrumienić na patelni.
Gdy wszystkie składniki zostaną schłodzone, mleko, jogurt, rabarbar, kruszony lód i 2 łyżki puree z malin zmiksować do połączenia składników.
Pozostałe puree z malin rozlać do szklanek. Następnie ostrożnie, tak by nie pomieszać kolorów wlewać drugą warstwę. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi i udekorować malinką.
Smacznego :)