Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Laski św. Mikołaja

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 2,5 szklanki
cukier szklanka
margaryna kostka
jajko
olejek migdałowy

dodatki

barwnik spożywczy do ciast

Porada

Nie wolno miksować zbyt długo, by po wyjęciu z piekarnika ciasto nie było twarde.

Przepis i sposób przygotowania na: Laski św. Mikołaja

Masło utrzeć z cukrem na średnich obrotach miksera. Dodać jajko i kilka kropel olejku. Miksować dalej. Mąkę przesiać i dodać do ciasta, zmniejszając obroty.
Podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać 5-10 kropel czerwonego barwnika (zależy, jaki odcień chcemy uzyskać).
Ciasto schować na pół godz. do lodówki. Po tym czasie wyjąć i z obu części odrywać po małych porcjach, formować ruloniki i skręcać ze sobą. Uformowane laski położyć na blasze z papierem do pieczenia. Piec ok. 10 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak