Laski św. Mikołaja

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    2,5 szklanki
  • cukier

    szklanka
  • margaryna

    kostka
  • jajko

  • olejek migdałowy

dodatki

  • barwnik spożywczy do ciast

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem na średnich obrotach miksera. Dodać jajko i kilka kropel olejku. Miksować dalej. Mąkę przesiać i dodać do ciasta, zmniejszając obroty.
Podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać 5-10 kropel czerwonego barwnika (zależy, jaki odcień chcemy uzyskać).
Ciasto schować na pół godz. do lodówki. Po tym czasie wyjąć i z obu części odrywać po małych porcjach, formować ruloniki i skręcać ze sobą. Uformowane laski położyć na blasze z papierem do pieczenia. Piec ok. 10 min w 180 stopniach.
polly66
Nie wolno miksować zbyt długo, by po wyjęciu z piekarnika ciasto nie było twarde.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat