Przepis i sposób przygotowania na: Lasange
Beszamel : Roztop maslo na patelni, doda mąkę i podsmaz ok 2 min.
2.
Wlej mleko i mieszaj aż płyn stanie się gęsty. Dodaj przyprawy
3.
Nadzienie: Na patelni rozgrzej olej. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i wrzuć do oleju, Smaż pół minuty cały czas mieszając
4.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Pora pokrój w półplasterki ( biała część)Dodaj do czosnku i smaż do momentu aż się zarumieni
5.
Cukinię obierz, przekrój na pół. Usuń nasiona. Cukinię pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli smaz ok 7 minut
6.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach dodaj do warzyw i smaż ok 9 minut
7.
Do warzyw dodaj mięso. Smaż od czasu do czasu mieszając ok 15 minut. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy wymieszaj i duś ok 5 minut
8.
Układanie lasagne: Dno naczynia wysmaruj oliwą z oliwek. Ułóż płaty makaronu
9.
Na płaty makaronu wyłóż przestudzone nadzienie
10.
Posyp serem.
11.
Ułóż płaty makaronu, mięso, ser, płąty makaronu i tak do wyczerpania składników. Pamiętając, że ostatnią warstwą mają być płaty makaronu !
12.
Na płaty makaronu wykładamy beszamel
13.
całość posypujemy pozostałym serem. Pieczemy ok 30 minut w 185 stopniach