Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 sztuki
  • makaron lasagne

    1 opakowanie
  • szpinak mrożony

    900 gram
  • ser topiony

    200 gram
  • czosnek

    4 ząbki
  • curry

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • mleko

    3 szklanki
  • mąka pszenna

    1 czubata łyżka
  • masło

    6-7 łyżki
  • ser żółty

    200-300 gram
  • bazylia

    do smaku
  • tymianek

    do smaku
  • pesto

    do smaku
  • sos czosnkowy

    do smaku
  • oliwa

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka foto
1. Piersi z kurczaka tniemy w paski.
Krok 2 - Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka foto
2. Przyprawiamy tylko przyprawą curry.
Krok 3 - Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka foto
3. Mięsko układamy kawałkami na rozgrzanej patelni. Pamiętamy by nie kłaść zbyt wielu kawałków jednocześnie, ponieważ mięsko powinno się nieco przyrumienić. Gdy damy go zbyt wiele jednocześnie zacznie się dusić w swoich sokach a nie smażyć.
Krok 4 - Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka foto
4. Smażymy oczywiście z oby stron na rumiano :)
Krok 5 - Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka foto
5. Szpinak podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek.
Krok 6 - Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka foto
6. Dodajemy ser topiony oraz czosnek pokrojony w drobną kosteczkę lub starty na tarce o małych oczkach.
Krok 7 - Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka foto
7. Wszystko razem dokładnie mieszamy aż ser się rozpuści. Doprawiamy pieprzem, solą,
Krok 8 - Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka foto
8. Rozpuszczamy masło (3-4 łyżki) na małym ogniu aby nie przypalić. Dodajemy dwie szklanki mleka.
Krok 9 - Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka foto
9. Szklankę mleka oraz mąkę dokładnie razem mieszamy aby wszystko grudki się rozpadły. Dodajemy do mleka z rozpuszczonym masłem i mieszamy.
Krok 10 - Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka foto
10. Dodajemy około 50gram sera (można mniej lub więcej - wg uznania). Wszystko podgrzewamy aż do zagotowania - wtedy będziemy mieli pewność, że sos uzyskał określoną gęstość. W razie potrzeby zagęszczenia dosypujemy jeszcze odrobinę mąki.
Krok 11 - Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka foto
11. Sos doprawiamy do smaku, dodajemy pesto (wg uznania.) Wszystko razem mieszamy.
Krok 12 - Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka foto
12. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem.
Krok 13 - Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka foto
13 Jeżeli nie gotowaliśmy wcześniej makaronu lasagne pamiętamy aby na dno naczynia wylać trochę sosu, aby makaron miał w czym mięknąć.
Krok 14 - Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka foto
14. Na sos kładziemy płaty makaronu i ponownie polewamy go sosem. Robimy tak przy każdej warstwie makaronu.
Krok 15 - Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka foto
15. Na makaron z sosem nakładamy warstwę szpinaku.
Krok 16 - Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka foto
16. Kładziemy odrobinę mięsa
Krok 17 - Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka foto
17. Polewamy odrobiną sosu i kładziemy ser żółty (ilość wg uznania).
Po wykonaniu tej czynności powtarzamy całość od 13 kroku (sos, makaron, sos, szpinak, mięsko...).
Na ostatnią warstwę makarony nakładamy sos i ser żółty.
Krok 18 - Lasagne ze szpinakiem i piersią z kurczaka foto
18. Całość zapiekamy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed podaniem warto odrobinę przestudzić aby całość się nie rozwaliła.

Idealnym dodatkiem będzie sos czosnkowy - warto na odrobinę się skusić :)

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 18.05.2013 12:25
takie dania lubię
pierniczkowo 22.03.2013 12:20
moje smaki, pycha:)
Dorota37 17.03.2013 12:45
Apetyt mi zrobiłaś tak fajnie wygląda lasagne twoja :-)
ONY_za_kare 24.02.2013 19:38
taka jak lubie!
pajbek 22.02.2013 19:44
Świetne wykonane i jakie smaczne :-)
Neetka90 20.02.2013 11:01
napewno smaczne
Joanna23 18.02.2013 10:14
pyszne
mysza75 17.02.2013 13:59
Pięknie wygląda :-)
Alex_M 17.02.2013 12:51
wspaniala :)
pycia9 17.02.2013 09:31
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat