Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami
Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę pszenną i podsmażamy do zrumienienia, przez cały czas mieszając. Dodajemy mleko, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Blaszkę smarujemy olejem, następnie rozsmarowujemy sos beszamelowy i kładziemy płaty makaronu. W mojej blaszce mieściły się 3 płaty. Następnie makaron należy również posmarować z drugiej strony, ale tym razem sosem pomidorowym. Na makaron nakładamy szpinak, następnie płaty makaronu, sos beszamelowy i pieczarki. Tą czynność powtarzamy aż do wykończenia składników. Wierzch Lasagne polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem żółtym. Następnie nakładamy folię aluminiową błyszczącą stroną do dołu i wkładamy blaszkę do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 min. Upieczoną Lasagnę kroimy, nakładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.