Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym
Nadzienie:
Na oliwie zeszklić pokrojoną 1 cebulę, dodać mięso mielone - usmażyć, po czym dodać pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez ok 40 min. Na koniec dodać bazylię, oregano i tymianek.
Na maśle zeszklić pokrojoną cebulę, dodać szpinak, dusić kilka minut, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Sos beszamelowy:
W garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę i ciągle mieszając dodawać mleko. Gotować kilka minut, po czym dodać gałkę muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wlać troszkę sosu beszamelowego i ułożyć na nim warstwę makaronu. Następnie rozprowadzić sos z mięsem, na to sos beszamelowy i znowu makaron, cały szpinak, sos beszamelowy, makaron, sos z mięsem, sos beszamelowy. Całość posypać tartym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 min.