Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne ze szpinakiem i łososiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron lasagne 500 g
szpinak mrożony 1000 g
łosoś wędzony plastry 100 g
łosoś filet 400 g
cebula 1
serek wiejski 400 g
czosnek 1
mąka pszenna 200 g
masło 100 g
mleko 2% 600 ml
śmietanka kremowa 400 g
przecier pomidorowy 200 g
bulion warzywny 3
sól do smaku 2 g
olej roślinny 100 ml
Pieprz czarny mielony Prymat 2 g
ser żółty 300 (tarty)
Papryka ostra mielona Prymat 2 g

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne ze szpinakiem i łososiem

1. Farsz szpinakowy
Szpinak rozmrozić. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, wrzucić jeden ząbek czosnku i mocno go przyrumienić. Następnie wrzucić rozmrożony szpinak, dodać papryczki, jedną kostkę bulionu, pieprz i sól wg uznania, dusić do odparowania większej ilości wody. Dodać resztę czosnku posiekanego w malutką kosteczkę i smażyć 5 min. Gdy ostygnie dodać wymieszać z serkiem wiejskim.
2. Farsz łososiowy
Posiekaną w kosteczkę cebulkę zeszklić na oleju , dodać obydwa łososie zsiekać w drobną kosteczkę, podsmażyć ok 5 min. Dodać kostkę bulionu, zalać śmietanką kremową i małym przecierem pomidorowym. Zredukować wodę do uzyskania gęstej konsystencji.
3. Sos beszamelowy
Roztopić pół kostki masła w wysokim garnku, wsypać mąkę i podsmażyć ok 5 minut na złoty kolor. Dodać szczyptę soli i pieprzu, kostkę bulionową i dokładnie wymieszać. Gorącą zasmażkę zalać zimnym mlekiem szybko mieszając trzepaczką. Gotować do uzyskania gęstego sosu.
1. Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem.
2. Na spód wylać połowę sosu beszamelowego,
3. Warstwa makaronu
4. Połowa szpinaku, posypać ¼ sera żółtego.
5. Warstwa makaronu,
6. Farsz łososiowy
7. Warstwa makaronu.
8. Druga połowa szpinaku i ¼ sera żółtego
9. Warstwa makaronu
10. Drugą porcję beszamelu dokładnie rozprowadzić. Podlać 100ml mlekiem lub śmietanką.
Piec w 180 stopniach przez 30 minut. W połowie pieczenia posypać resztą sera żółtego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda21 25.11.2012 13:02
naprawdę polecam bo jest przepyszne:)
eliza135 24.11.2012 19:29
smacznie wygląda
jozefinach 23.11.2012 21:07
Uwielbiam lasagne.
Gotuj z Misiem 23.11.2012 09:39
Lasagne z łososiem jeszcze nie jadłem. Brzmi intrygująco.
treonina 22.11.2012 23:44
bardzo fajne połączenie :-)
IwonaKa 22.11.2012 23:26
bardzo lubię lasagne,ze szpinakiem jeszcze nie jadłam,a szpinak tez bardzo lubię,spróbuję przepisu
Lemon 22.11.2012 22:55
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak