Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne ze szpinakiem i krewetkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron lasagne 6 płatów
szpinak świeży lub mrożony 40 dag
czosnek 5 ząbków
krewetki 16/20 30 dag
żółty ser 30 dag
białe wino 1,5 kieliszka
oliwa
sól
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne ze szpinakiem i krewetkami

Kroki postępowania

1
Ze szpinaku urywamy liście i myjemy je pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone (lub rozgniecione) 3 ząbki czosnku. Wrzucamy szpinak i dodajemy około 1 kieliszka białego wina. Całość smażymy na dużym ogniu (przez chwilę) a następnie na mniejszym przez około 10 minut – aż szpinak zmniejszy swoją objętość o około ¾.
Jeżeli używamy mrożonego szpinaku zdecydowanie wcześniej trzeba go rozmrozić i odsączyć wodę. Inaczej lasagne będzie bardzo wodnista. Wówczas szpinak nie zmieni tak swojej objętości.
Krok 1 - Lasagne ze szpinakiem i krewetkami foto
2
Krewetki smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem czosnku, białego wina (około ½ kieliszka)i słodkiej papryki przez około 5-8 minut. Tak aby nadal pozostały jędrne.

Makaron do lasagne – niektórzy nie gotują. Ja jednak do gotującej się wody z dodatkiem oliwy i soli wrzucam makaron na około 3 minuty. Wówczas okres pieczenia jest dużo krótszy.
Krok 2 - Lasagne ze szpinakiem i krewetkami foto
3
Następnie w blaszce układamy następujące warstwy: makaron, szpinak, krewetki, żółty ser. Mi najczęściej wychodzą dwie takie warstwy. Na samym wierzchu kładę makaron.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni góra i dół. Pieczemy około 8 minut. Następnie wyciągamy lasagne z piekarnika i wierzchnią warstwę posypujemy żółtym serem. Zapiekamy do momentu, aż żółty ser z samej góry się roztopi.
Krok 3 - Lasagne ze szpinakiem i krewetkami foto
4
Smacznego!
Krok 4 - Lasagne ze szpinakiem i krewetkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 30.12.2014 08:58
Wygląda bardzo apetycznie - koniecznie wypróbuję przepis :)
Kuchareczka2 18.09.2013 19:10
wygląda imponująco
arbuzowo 28.06.2013 22:42
W związku z tym, że mamy teraz sezon na świeże warzywa i również zioła - zrobiłam dzisiaj modyfikację. Po zapieczeniu lasagne na ostatnią warstwę makaronu położyłam liście świeżej bazylii i posypałam żółtym serem. Polecam!
marcia7 15.05.2013 22:59
ale smakołyki
beniaminek 15.05.2013 22:54
fajne danie
Megg 15.05.2013 21:38
rewelacyjne danie :)
Zdzisław 15.05.2013 21:05
dla mnie smaczne jedzenie
owca441 15.05.2013 21:01
bardzo apetyczna
Róża1 15.05.2013 20:58
Mam ochotę na tą lasagne:-)
Konczi 15.05.2013 20:40
pr4ezentuje się bardzo smacznie
mic 15.05.2013 20:35
Po zdjeciu bym się skusił, bardzo apetyczne, mimo, że krewetek nie jadam zbyt często

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak