Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z mięsno-warzywnym farszem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła 2 łyżki
mąki 2 łyżki
mleko 1/2 litra
sól, pieprz
soku z cytryny łyżeczka
gałka muszkatałowa
żółtko jajek 1
Farsz mięsno-warzywny:
mięsa wieprzowo-wołowego 500g
puszka pomidorów w puszce
pomidory 2 duże
ząbki czosnku 2
marchewki 2
selera 1/2
sól, pieprz chili
garść szczypiorku
garść pietruszki
ponadto :
makaron lasagne
sera żółtego 30 dag
cebula czerwona 1 duża

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z mięsno-warzywnym farszem

Kroki postępowania

1
Beszamel:

Rozpuścić 2 łyżki masła w rondelku.
Dodać 2 łyzki mąki i rozbić trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.
Zdjąć z ognia.
Powoli dolewać mleko cały czas mieszając.
Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, Vegetą.
Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.
Zagotować ciągle mieszając.
Przestudzić.
Dodać żółtko jajka.
Krok 1 - Lasagne z mięsno-warzywnym farszem foto
2
Farsz mięsno-warzywny:
Na rozgrzanym oleju podsmarzyć posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśniety czosnek.
Do tego dodać mięso i podsmażyć. Następnie do farszu dodać pokrojone w słupki kawałki selera i marchewki, oraz obrane ze skórki i pokrojone w średnie kawałeczki pomidory, dusić do miękkości. Kolejnie dodać puszkę pomidorów oraz posypać szczypiorkiem i pietruszką oraz doprawić wszystko do smaku.


Starkować ser żółty.
Krok 2 - Lasagne z mięsno-warzywnym farszem foto
3
Przygotowanie:

Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarowć masłem. Nastepnie układać warstwami:
- warstwa beszamelu - około 1/2 cm.
- warstwa makaronu.
- warstwa mięsa.
- warstwa sera żółtego.
- warstwa beszamelu.
- warstwa makaronu.
- warstwa mięsa.
- warstwa sera żółtego.

Powtarzać do wykończenia składników. Mi zazwyczaj wychodzą 3-4 warstwy. Na końcu powinien znaleźć się ser żółty.
Krok 3 - Lasagne z mięsno-warzywnym farszem foto
4
Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Nie kroić od razu po wyjęciu. Odczekać 5-10 minut, bo będzie się rozpadać.
Krok 4 - Lasagne z mięsno-warzywnym farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 18.06.2014 22:21
z chęcią bym takie zjadła
mitek111 03.02.2014 16:07
super danie... aż zgłodniałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak