Lasagne z mięsem / Lazania

Lasagne z mięsem / Lazania

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SOS

  • masło

    2 łyzki
  • mąka

    2 łyzki
  • mleko

    0,5 l
  • sól

    1 szczypta
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • słodka papryka Prymat

    1 szczypta
  • sok z cytryny

    1 łyzeczka
  • cukier

    1 szczypta
  • żółtka

    1 szt

MIĘSO

  • mięso mielone

    500 g
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    4 zabki
  • pieczarki

    300 g
  • przecier pomidorowy

    4 łyzki
  • olej

    100 ml

DODATKOWO

  • makaron lasagne

    300 g
  • ser żółty

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

SOS :

Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.

Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.

Zdejmujemy z ognia.

Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.

Doprawiamy solą, pieprzem , papryką i gałką muszkatołową.

Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.

Zagotowujemy ciągle mieszając , studzimy.

Dodajemy żółtko. , dokładnie mieszamy. , odstawiamy w ciepłe miejsce.

MIĘSO :

Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.

Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.

Dodajemy mięso mielone , dokładnie mieszamy.

Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.

Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy.

Dusimy pod przykryciem około 10 minut.

CAŁOŚĆ :

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.

Makaron podgotowujemy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

Układamy warstwami:

- makaron
- mięso
- ser
- sos
- makaron
- mięso
- ser

… aż do wyczerpania składników.

Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Zajadamy gorące!

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marta.k

25.02.2017 16:02
Jest pyszna! Rodzinka bardzo zadowolona :)

Aqula

19.11.2016 15:59
Kiedyś zrobiłam lazanie, która była tłusta,mdła i niedobra.Ciężko było mi się zebrać po tych złych doświadczeniach ale nie żałuję. Ta lazania zostanie przepisem nr 1. Jest przepyszna.Wszystkie składniki są dopasowane. Polecam!!

Madziela

16.10.2016 19:39
superprzepis!

Pani Domu

20.05.2016 08:33
wygląda pysznie

Madziela

29.01.2016 18:02
niesamowita

Megi

13.01.2016 08:07
smacznie sie zapowiada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat