Lasagne z mięsem / Lazania

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos:

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    0,5 litra
  • sól

    1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 szczypta
  • żółtka

    1 sztuki

Mięso:

  • mięso mielone

    500 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    4 ząbki
  • pieczarki

    300 gramów
  • przecier pomidorowy

    4 łyżki
  • olej

    100 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku

Dodatkowo:

  • makaron lasagne

    300 gramów
  • ser żółty

    300 gramów
  • chili Prymat

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos:
Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku. Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Zdejmujemy z ognia. Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Studzimy. Po ostudzeniu, dodajemy żółtko, dokładnie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.

Mięso:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę. Dodajemy mięso mielone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut.

Dodatkowo:

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Makaron wkładamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 minuty. W tym czasie pilnujemy, aby płaty się ze sobą nie skleiły. 

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki układamy warstwami: makaron, mięso, ser, sos. Czynność tą powtarzamy do wyczerpania składników, zachowując kolejność podaną wcześniej Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem beszamel i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ikusia 28.02.2020 09:25
Rewelacja. Wczoraj zrobilam lasagne, smakowala jak bym zamowila z dobrej restauracji na wynos.
Doradca Smaku 28.02.2020 15:43
To super! To największy komplement :)
marta.k 25.02.2017 16:02
Jest pyszna! Rodzinka bardzo zadowolona :)
Aqula 19.11.2016 15:59
Kiedyś zrobiłam lazanie, która była tłusta,mdła i niedobra.Ciężko było mi się zebrać po tych złych doświadczeniach ale nie żałuję. Ta lazania zostanie przepisem nr 1. Jest przepyszna.Wszystkie składniki są dopasowane. Polecam!!
Madziela 16.10.2016 19:39
superprzepis!
Pani Domu 20.05.2016 08:33
wygląda pysznie
Madziela 29.01.2016 18:02
niesamowita
Megi 13.01.2016 08:07
smacznie sie zapowiada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat