Lasagne z kolendrą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron lasagne

    kilka płatów
  • mięso mielone

    300 gram
  • cebula biała

    2-3 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • ketchup pikantny

    kilka łyżek
  • olej roślinny

    do smażenia
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • przyprawa do potraw

    do smaku
  • ser żółty

    300 gram
  • Kolendra cała Prymat

    do smaku
  • papryka czerwona

    1/2 szt/
  • sok pomidorowy

    500 z bazylią
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lasagne z kolendrą foto
Mięso mielone podsmażamy na oleju, mieszając co jakiś czas.
Krok 2 - Lasagne z kolendrą foto
W osobnym garnku należy zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodając ketchup pikantny. Mieszamy.
Krok 3 - Lasagne z kolendrą foto
Do cebuli dodajemy mięso - bez tłuszczu oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
Krok 4 - Lasagne z kolendrą foto
Całość zalewamy sokiem pomidorowym z bazylią (przepis w mojej księdze).
Krok 5 - Lasagne z kolendrą foto
Przyprawiamy. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut.
Krok 6 - Lasagne z kolendrą foto
W naczyniu żaroodpornym układamy: sos, makaron, sos, starty ser, makaron, sos, ser... Ostatnią warstwę stanowi ser. Zapiekamy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około godziny. NIe przykrywamy! by nadmiar wody wyparował.
Krok 7 - Lasagne z kolendrą foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kanu83 08.02.2012 09:27
pycha
DanutaS 30.01.2012 15:10
z kolendr? jeszcze nie próbowa?am, wygl?da pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat