Lasagne mięsno - dyniowa

Lasagne mięsno - dyniowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron lasagne

    9 płatów
  • mięso mielone wołowe

    500 gram
  • dynia

    500 gram
  • marchew

    2 sztuki (duże)
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • żółty ser

    200 gram
  • czosnek

    5 ząbków
  • bazylia otarta Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

  • pieprz

  • oliwa

  • chili pieprz cayenne

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lasagne mięsno - dyniowa foto
Obieramy ząbki czosnku i drobno je szatkujemy. Rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy czosnek, chwileczkę smażymy na dużym ogniu, następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Do usmażonego mięsa mielonego dodajemy pomidory, doprawiamy suszoną papryczką chili i bazylią. Smażymy na średnim ogniu jeszcze około 10 minut, aż do odparowania namiaru wody.
Krok 2 - Lasagne mięsno - dyniowa foto
Dynię obieramy ze skórki i wycinamy miąższ. Trzemy na tarce z dużymi oczkami. Obieramy marchewkę i również trzemy na dużych oczkach. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek i smażymy około 5 minut.
Krok 3 - Lasagne mięsno - dyniowa foto
Dno blaszki wykładamy makaronem lasagne. Przykrywamy warstwą dyni z marchewką, a następnie mięsem z pomidorami. Układamy kolejne warstwy: makaron, dynia z marchewką i mięso z pomidorami. Na sam wierzch kładziemy kolejną warstwę makaronu, posypujemy żółtym serem.
Krok 4 - Lasagne mięsno - dyniowa foto
Lasagne przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 - 40. minut. Następnie ściągamy folię aluminiową i zapiekamy jeszcze około 10 minut.
Krok 5 - Lasagne mięsno - dyniowa foto
Lasagne jest już gotowa.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caralajna

01.09.2013 07:46
pyszna propozycja

Luki

28.08.2013 20:22
pyszne danie

Sroczka

28.08.2013 20:21
Bardzo smakowicie się zapowiada.

Wiesława1

28.08.2013 19:43
z dynią jeszcze nie robiłam

Konczi

28.08.2013 19:27
wygląda bardzo fajnie i pewnie tak smakowała

Megg

28.08.2013 19:17
bardzo fajna lasagna, takiej jeszcze nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat